04. 12. 2013

Deň životného prostredia so spoločnosťou ENVI-PAK

Oprávnená organizácia ENVI-PAK využila aj Deň životného prostredia na osvetu a vzdelávanie občanov

Oprávnená organizácia ENVI-PAK využila aj Deň životného prostredia na osvetu a vzdelávanie občanov. 5. jún je každoročne celosvetovo venovaný ochrane životného prostredia a šíreniu dôležitosti environmentálnych myšlienok medzi ľuďmi. ENVI-PAK vyšiel tento krát medzi tých, ktorí trávia svoj voľný čas v Sade Janka Kráľa pri bratislavskom Auparku s úmyslom presvedčiť o tom, že separovanie odpadu je dôležité. V šírení dobrej myšlienky pomáhali hlavne neprehliadnuteľní maskoti – milé postavičky stvárňujúce ochrannú známku ZELENÝ BOD, ktorá sama o sebe je propagáciou environmentálneho povedomia a ochotou výrobcov investovať prostriedky do systému, ktorého hlavnou úlohou je propagácia a zavádzanie separovania odpadu medzi obyvateľmi.

P6050027Počas celého popoludnia maskoti i hostesky podávali ľuďom informácie o tom, prečo by mali separovať. Najlepšou motiváciou je to, že čím viac odpadu sa vyseparuje, tým menej ostane toho ostatného, ktorý končí na skládkach a znečisťuje životné prostredie. Z druhotných surovín sa vyrábajú veci dennej spotreby a i keď je to pre mnohých nepredstaviteľné, fleecová bunda bola v predchádzajúcom živote možno práve PET fľašou z obľúbeného nápoja. Dobrou správou je, že väčšina opýtaných sa hlási k tomu, že odpad triedi doma a mnohí i na pracovisku, či v škole. Ľudia vedeli, ktorý materiál patrí do ktorého farebného kontajnera a podľa množstva správnych odpovedí to vedeli i malé deti. Značí to, že vzdelávanie v oblasti nakladania s odpadom má zmysel. Veď čím viac ľudí sa do triedenia odpadu zapojí, tým budú výsledky lepšie a príroda si bude môcť aspoň trochu vydýchnuť.

Osvety nikdy nie je dosť, a to najmä v tom, že tí, ktorí odpad už triedia, postupom času prichádzajú na to, že si nie sú celkom istí, kam patria tie problematickejšie druhy odpadu. Veľa uvedomelých „triedičov“ odpadu sa počas Dňa životného prostredia pýtalo na to, kam patria po použití nápojové kartóny. I odpoveď, že to závisí od konkrétnej obce a v nej pôsobiacej zberovej spoločnosti ľuďom pomohla. Teraz už totiž vedia, že ohľadom triedenia obalov od mlieka a džúsov sa môžu informovať na odbore životného prostredia na svojom miestnom zastupiteľstve.

Informácie o správnom triedení odpadu si ľudia odniesli so sebou na praktických informačných letákoch a deti sa veľmi tešili, že za správne odpovede – ako správne separovať – dostali od maskotov obľúbené silikónové náramky a praktické šilty proti slnku.