04. 12. 2013

ENVI-PAK cestuje po slovenských mestách s EKOTOPFILMOM

Pozývame vás na 41. ročník Medzinárodného filmového festivalu EKOTOPFILM, ktorý pokračuje na budúci týždeň v  Košiciach

Pozývame vás na 41. ročník Medzinárodného filmového festivalu EKOTOPFILM, ktorý pokračuje na budúci týždeň v  Košiciach (24.-25. 11.) a v Žiline (27.-28.11.). Odtiaľ poputuje špeciálnym karavanom do ďalších viac ako 50 okresných miest po celom Slovensku. ENVI-PAK je partnerom tohto významného environmentálneho podujatia a zúčastní sa aj jeho putovnej časti. V Bratislave tento rok navštívilo festival a jeho inšpiratívny sprievodný program takmer 3500 žiakov základných škôl a študentov stredných škôl z Bratislavy a okolia. Vstup na všetky festivalové podujatia je bezplatný.

 

Ekotopfilm je jediným festivalom na Slovensku s tak dlhou tradíciou, ktorý otvára témy dlhodobo udržateľného rozvoja. Viac informácii nájdete na www.ekotopfilm.sk a na Facebooku.

Filmové aj skutočné zážitky

Tohtoročný festival Ekotopfilm predstavuje osemdesiat dokumentov z celého sveta, ktorých spoločnou témou sú ľudia, príroda a životné prostredie.

K najlákavejším novinkám patrí film reportéra TV JOJ Michala Rybanského s názvom Na úteku. Predstavuje v ňom niekoľko žien, ktoré sa popasovali s osudom a dokázali zmeniť svoje životy.

ekotopfilm_na_uteku 

                 Z dokumentu Na úteku

Ťahákom aktuálneho ročníku festivalu sú skutočné príbehy. Jednou z tém, na ktoré sa zameral, je celosvetový problém, ktorým je plytvanie potravinami. O svoju priamu životnú skúsenosť z toho, ako sa dá žiť aj bez peňazí a najesť sa napríklad z kontajnerových potravín, sa v Bratislave osobne podelil známy nemecký aktivista Raphael Fellmer, ktorý svoje zážitky popísal aj v knihe Život bez peňazí.

ekotopfilm_fellmer 

                 Nemecký aktivista R. Fellmer

Inširatívny sprievodný program

Samotný festival ponúka množstvo sprievodných akcií pre všetky vekové kategórie.

V kreatívnej zóne budú počas festivalu prebiehať workshopy. V Junior zóne sú pre najmladších pripravené rôzne hry, súťaže, aktivity, prednášky, diskusie, maľovanie či tvorba nových vecí z odpadov, ktoré pripravila naša spoločnosť ENVI-PAK.

 

Aj celebrity sa starajú

Životné prostredie nie je ľahostajné ani známym tváram, ktoré podporujú festival. Tento rok sa medzi ne zaradili Petra Polnišová, Milan Lasica, Ady Hajdu, Alena Heribanová, Adam Ďurica a mnohí ďalší.

Samozrejme, nechýba ani tvár festivalu Adela Banášová. Ekotopfilm je známy aj v zahraničí, a dokonca nadchol aj monacké knieža Alberta II., ktorý ho takto opísal: „S dojatím si spomínam na moju návštevu festivalu v roku 2006, keď som bol poctený ocenením. Nad osobnými spomienkami stoja ciele a filozofia Ekotopfilmu, ktoré považujem za kľúčové: podeliť sa o informácie, vzdelávať a hľadať riešenia, ako aj presviedčať a apelovať. Úlohy festivalu sú veľmi dôležité. Čeliť výzvam ochrany nášho životného prostredia a potreba varovať našich súčasníkov.“

 

Pred rokom sa na príprave plagátu k festivalu podieľal aj svetoznámy fotograf Oliver Gast.

ekotopfilm_plagat 

                  Plagát festivalu