04. 12. 2013

ENVI-PAK je partnerom najväčšieho filmového festivalu Ekotopfilm

20. októbra odštartoval v bratislavskom hoteli Tatra 41. ročník Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm

20. októbra odštartoval v bratislavskom hoteli Tatra 41. ročník Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm. ENVI-PAK bol partnerom tohto významného environmentálneho podujatia, ktoré navštívilo 2600 žiakov základných škôl a 800 študentov stredných škôl z Bratislavy a okolia. Okrem zaujímavých filmov či diskusií s tvorcami ste mohli ochutnať zdravé jedlá alebo získať nové nápady pre zodpovedné podnikanie. Vstup na všetky festivalové podujatia bol bezplatný.

Ekotopfilm je jediným festivalom na Slovensku s tak dlhou tradíciou, ktorý otvára témy dlhodobo udržateľného rozvoja. Každý z nás by mal chcieť pre seba aj svoje okolie čistý vzduch, dostupnú vodu, životné prostredie bez odpadov s čím sa ruka v ruke očakáva aj zodpovednosť za to, čo robíme.

Filmové aj skutočné zážitky

Tohtoročný festival Ekotopfilm  počas piatich dní v Bratislave predstavil osemdesiat dokumentov z celého sveta, ktorých spoločnou témou boli ľudia, príroda a životné prostredie.

K najlákavejším novinkám patril film reportéra TV JOJ Michala Rybanského s názvom Na úteku. Predstavil v ňom niekoľko žien, ktoré sa popasovali s osudom a dokázali zmeniť svoje životy. Diváci mali možnosť diskutovať s tvorcami filmov a nahliadnuť tak do zákulisia nakrúcania.

ekotopfilm_na_uteku 

                 Z dokumentu Na úteku

Ťahákom aktuálneho ročníku festivalu boli skutočné príbehy. Jednou z tém, na ktoré sa zameral, bol celosvetový problém, ktorým je plytvanie potravinami. O svoju priamu životnú skúsenosť z toho, ako sa dá žiť aj bez peňazí a najesť sa napríklad z kontajnerových potravín, sa osobne podelil známy nemecký aktivista Raphael Fellmer, ktorý svoje zážitky popísal aj v knihe Život bez peňazí.

ekotopfilm_fellmer 

                 Nemecký aktivista R. Fellmer

Päť dní, ktoré inšpirujú

Samotný festival ponúkol množstvo sprievodných akcií pre všetky vekové kategórie.

V kreatívnej zóne počas festivalu prebiehali workshopy. V Junior zóne boli pre najmladších pripravené rôzne hry, súťaže, aktivity, prednášky, diskusie, maľovanie či tvorba nových vecí z odpadov, ktoré pripravila naša spoločnosť ENVI-PAK.

 

Až 3400 mladých ľudí sa zapojilo do aktivít v JUNIOR zóne. Najzaujímavejšie výtvarné práce sme odmenili vecnými cenami. Trvalý úspech majú silikónové náramky, ktoré si na rukách odniesli všetci, ktorí sa do aktivít ENVI-PAK zapojili.

Aj celebrity sa starajú

Životné prostredie nie je ľahostajné ani známym tváram, ktoré podporujú festival. Tento rok sa medzi ne zaradili Petra Polnišová, Milan Lasica, Ady Hajdu, Alena Heribanová, Adam Ďurica a mnohí ďalší.

Samozrejme, nechýbala ani tvár festivalu Adela Banášová. Ekotopfilm je známy aj v zahraničí, a dokonca nadchol aj monacké knieža Alberta II., ktorý ho takto opísal: „S dojatím si spomínam na moju návštevu festivalu v roku 2006, keď som bol poctený ocenením. Nad osobnými spomienkami stoja ciele a filozofia Ekotopfilmu, ktoré považujem za kľúčové: podeliť sa o informácie, vzdelávať a hľadať riešenia, ako aj presviedčať a apelovať. Úlohy festivalu sú veľmi dôležité. Čeliť výzvam ochrany nášho životného prostredia a potreba varovať našich súčasníkov.“

 

Pred rokom sa na príprave plagátu k festivalu podieľal aj svetoznámy fotograf Oliver Gast.

ekotopfilm_plagat 

                  Plagát festivalu

Po Bratislave poputuje festival do Košíc (24.-25. 11.) a do Žiliny (27.-28.11.). Tento rok bude Ekotopfilm výnimočným aj tým, že zavíta do viac ako 50 miest po celom Slovensku. Špeciálnym karavanom prinesie svoje filmy práve tým, ktorí nemohli byť na premietaní v Bratislave, Žiline a v Košiciach. ENVI-PAK sa zúčastní aj tejto putovnej časti festivalu po Slovensku.

Viac informácii nájdete na www.ekotopfilm.sk a na Facebooku.