04. 12. 2013

ENVI-PAK oslávil deň životného prostredia s deťmi

Na Základnej škole Ostredková v Bratislave deti už dobre vedia, prečo je dôležité triediť odpad a ako to robiť správne

Na Základnej škole Ostredková v Bratislave deti už dobre vedia, prečo je dôležité triediť odpad a ako to robiť správne. V piatok 4. júna sme si spoločne s nimi pripomenuli deň životného prostredia, ktorý tohto roku padol na sobotu 5.6.2010.

den-zp-2010Deti sa mohli počas dvoch vyučovacích hodín naučiť a pochopiť, že triedenie odpadu je naozaj nevyhnutné a mali by sme si na to navyknúť všetci. Na začiatku deti nakreslili svoju ideálnu izbu – izbu, ktorá je plná vecí, ktoré majú radi a v ktorej trávia svoj voľný čas. V improvizovanom obchode si neskôr „nakúpili“ rôzne výrobky, ktoré potom v svojich izbách skonzumovali. Samé deti videli, že odpadu vzniklo toľko, že sa im do ich izbičiek vošiel len veľmi ťažko. Aby v ich izbách vznikol zasa priestor na život, zahájili sme s deťmi diskusiu o tom, čo sa dá s odpadom urobiť, aby to bolo čo najšetrnejšie k životnému prostrediu.

Deti aktívne debatovali o tom, ako sa v Bratislave i inde na Slovensku triedi odpad. Zistili, ako veľmi všetci, ktorí separujú, chránia prírodu i životné prostredie. Mnohé deti nevedeli skryť prekvapenie, keď sa dozvedeli, čo všetko sa z recyklovaného materiálu vyrába. Nie je jednoduché predstaviť si, že kľúč, ktorým každý deň po návrate zo školy doma odomykajú dvere, bol v minulosti možno obyčajnou konzervou. Na záver deti prisľúbili, že budú odpad triediť premyslene a poctivo a k triedeniu budú viesť i svojich rodičov a súrodencov.