04. 12. 2013

ENVI-PAK vzdelával i deti z detských domovov

Počas leta 2010 oprávnená organizácia ENVI-PAK environmentálne vzdelávala i deti z detských domovov

usmev-ako-dar_skupinove-fotoPočas leta 2010 oprávnená organizácia ENVI-PAK environmentálne vzdelávala i deti z detských domovov. V štyroch turnusoch letných táborov, ktoré pre deti z detských domovov a náhradných rodín pravidelne už viac ako 20 rokov organizuje Úsmev ako dar, ENVI-PAK zorganizoval a pripravil ekologické súťaže a aktivity, ktoré naučili deti, ako sa správať k životnému prostrediu čo najohľaduplnejšie. Táborov sa zúčastňujú najmä deti z detských domovov, ktoré nemajú počas leta kam ísť – nemôžu stráviť leto u svojich biologických rodičov či u príbuzných a nemajú ani priateľskú rodinu, u ktorej by prežili prázdniny. Tento rok sa mohli environmentálne vzdelávať deti v táboroch, ktoré sa konali na krásnych miestach – v Terchovej, Záhorskej Bystrici, Tatranskej Štrbe a Čiernom Balogu.

Pre deti boli pripravené pohybové i vedomostné súťaže. Deti počas všetkých aktivít pracovali v tímoch, kde naozaj platilo jeden za všetkých, všetci za jedného.

usmev-ako-dar_sutaz-triedenieRozum i nohy si precvičili v pohybovej súťaži, počas ktorej súťažili v triedení odpadu. Nevíťazili len tí najrýchlejší, odpad musel byť i správne vytriedený. O tom, že naozaj pri separovaní treba trochu porozmýšľať, sa deti presvedčili pri vyhodnocovaní jednotlivých skupín. Po triedení odpadu deti hádali, koľko plastových fliaš treba na výrobu koberca či flísovej bundy. Prekvapilo ich i to, že kuchynské utierky boli v minulom živote možno obalom od džúsu a kľúče zasa konzervou.

Okrem toho, že je dôležité triediť odpad, deti vedeli, že šetrenie vodou, elektrinou a neznečisťovanie ovzdušia pomôže v konečnom dôsledku nám všetkým. Rozprávali sme sa v prvom rade o tom, prečo sú voda a vzduch pre všetky organizmy na zemi dôležité. V skupinách deti potom diskutovali a zapisovali si čo najviac rád a tipov, ako môžu oni sami pomôcť k tomu, aby sa míňalo menej vody, elektriny a neznečisťoval sa vzduch. Niektoré skupiny naozaj prekvapili a spísali viac než 40 rád pre každú kategóriu. Po skončení diskusie v rámci skupín musel zástupca každej z nich obhájiť všetky rady a tipy. Potom sme deťom vysvetlili, prečo boli ich tipy správne, však napríklad ak sa budú namiesto kúpania sprchovať, ušetria denne až 100 l vody.

usmev-ako-dar_land-art2Deti boli veľmi zaujaté aktivitou „land art“. Je to zvláštne umenie, ktoré vzniká v prírodnom prostredí. Na vznik diela sa používa iba to, čo sa nájde v okolí – farebné listy, konáre, kamene, mach a podobne. Zásahy do prírody sú vždy jemné a citlivé. Diela sú dôkazom toho, koľko pestrých tvarov a fascinujúcich farieb ponúka prírodný svet. Dielo zostáva na mieste, kde vzniklo, a postupne, pod vplyvom dažďa či vetra, pomaly zanikne. To preto, aby si človek uvedomil, aká krehká a pominuteľná je príroda. Chvíle, počas ktorých sa deti i vedúci zmenili na umelcov, boli plné zábavy a napriek tomu, že diela v prírode zostanú len krátko, fotografie nám budú vždy pripomínať detskú kreativitu a fantáziu.