04. 12. 2013

Zariaď dom, zachráň strom

16. júla 2011 sa uskutočnila v AVION Shopping Park v Bratislave vernisáž environmentálneho projektu Dizajn – umenie – odpad

duo_workshop16. júla 2011 sa uskutočnila v AVION Shopping Park v Bratislave vernisáž environmentálneho projektu Dizajn – umenie – odpad. 18 dizajnérov a domácich kutilov pod vedením skúsených expertov čelilo nezvyčajnej výzve – za úlohu mali totiž z kontajnera plného odpadu stvoriť nový nábytok, svietidlá a bytové doplnky, ktoré by boli esteticky príťažlivé, ale aj plne funkčné. „Z odpadu, ktorý by skončil na skládke, vzniklo 50 nových kresiel, stoličiek, políc, stolov a stolíkov, ale aj stolové či stropné lampy,“ povedala Renáta Szulloová z IKEA, ktorá na projekte spolupracovala.

Projekt prakticky napĺňal jednu zo základných environmentálnych princípov nakladania s odpadmi – znovupoužívanie. Odpad je v súčasnosti na Slovenku väčšinou ukladaný na skládky, kde po mnohé desaťročia leží a zaťažuje pôdu i povrchovú vodu. „Recyklácia,  znovupoužívanie a minimalizácia  sú jediné spôsoby, ako znížiť množstvo odpadu na skládkach. Tento projekt je len malou ukážkou udržateľnejšieho spôsobu života,“ hovorí Katarína Kretter z oprávnenej organizácie ENVI-PAK, ktorá bola partnerom projektu.

duo_tvorenieVšetky výrobky bolo možné v čase od 16. do 30. júla 2011 vydražiť na internetovej stránke www.onetwosold.sk. Nešlo však o obyčajný nákup nábytku a bytových doplnkov, aký poznáme z bežných obchodov. Ľudia si mohli kúpiť výrobok, ktorý bol uchránený pred skládkou. Podporou recyklovaných výrobkov prispeli k tomu, aby sa použiteľný a kvalitný materiál naďalej využíval a neplnili sa skládky alebo spaľovne. „Peniaze z dražby budú naďalej pomáhať ochraňovať to, čo je vzácne. Z výťažku kúpime staré výnimočné stromy v oblasti Zaježová a uchránime ich tak pred vyrúbaním,“ vysvetľuje Juraj Hipš z Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica.


Informácie o projekte nájdete aj na www.ekoporadna.sk.