21. 09. 2020
Článok

Počas aktivít Vezmi si ma sa vyzbieralo 720 vriec odpadu

Počas aktivít Vezmi si ma sa vyzbieralo 720 vriec odpadu
Aj Vezmi si ma bolo súčasťou podujatia Naše Mesto, najväčšej dobrovoľníckej akcie na Slovensku. Minulý rok sme priniesli na Slovensko v rámci Nášho Mesta novinku plogging, ktorou sa odvtedy inšpirovali mnohí a tento rok sme stavili na iniciatívu Vezmi si ma. V nej sme združili 25 čistiacich aktivít a firemným dobrovoľníkom sa podarilo vyzbierať 720 vriec odpadu. Celé podujatie sa konalo za prísnych hygienických opatrení.

Spoločnosť OZV ENVI - PAK, ako iniciátor a koordinátor projektu Vezmi si ma, už dlhodobo bojuje proti voľne pohodenému odpadu v prírode, tzv. litteringu, aj preto sa v rámci Nášho Mesta rozhodla tento rok všetky čistiace aktivity spojiť do spoločnej kategórie Vezmi si ma. „Zbieranie odpadkov v prírode je dnes fenomén, ktorému sa venujú nielen veľké korporácie, samosprávy či neziskové organizácie, ale aj jednotlivci, ktorým záleží na životnom prostredí,“ vysvetľuje Katarína Kretter, riaditeľka pre komunikáciu a marketing z OZV ENVI - PAK. Iniciatíva Vezmi si ma upozorňuje na to, že odpadky v prírode na zem nepatria a podporuje všetky projekty, ktoré sa čistiacim aktivitám v prírode venujú,“ dodala Kretter.

Obrovské množstvo odpadu

Do aktivít Vezmi si ma sa zapojilo množstvo dobrovoľníkov a počas podujatia sa im podarilo vyzbierať až 720 vriec odpadu. „Veľká vďaka všetkým, ktorí sa zapojili, vyhrnuli si rukávy a šli zbierať. Je skvelé, že takto vyčistili našu prírodu,“ povedala Kretter. Vyzbierané množstvo odpadu za tak krátky čas je naozaj obrovské, na druhej strane si však treba uvedomiť, že v prírode sa stále ešte povaľuje hromada ďalších porozhadzovaných smetí a voči tomu netreba byť nevšímavý. „Každý z nás môže svojou trochou prispieť k čistejšiemu prostrediu. Ak počas prechádzky niekde vidíme pohodený odpad, neváhajme ho zdvihnúť a odhodiť tam, kam patrí,“ vyzvala Kretter.  

Čistilo sa na rôznych miestach

Čoraz viac je vidieť, že ľuďom záleží na tom, v akom prostredí žijú. Prestávajú byť ľahostajní nielen voči svojmu blízkemu okoliu, ale svoju pozornosť venujú aj miestam, kde chodia na prechádzky a bežne odtiaľ nosia vrecia s odpadkami. „Stále dostávame fotografie zo zbieraní z rôznych, neraz aj turisticky lákavých a krásnych miest na Slovensku. Sme vďační, že sa ľudia takto zapájajú a pomáhajú čistiť prírodu,“ uviedla Kretter s tým, že množstvá odpadu, ktoré ľudia v prírode nazbierajú ju neraz prekvapia. Aj počas podujatia Naše mesto sa čistilo na rôznych zaujímavých miestach. Jednou z najzaujímavejších aktivít z tejto kategórie bolo určite čistenie Malého Dunaja, kde účastníci vyťahovali do kanoe z vody a z konárov zachytené nečistoty.

 

Foto: Martina Mlčuchová