25. 08. 2023
Podcast

Včelobal nahradí igelitové vrecká aj servítky prilepené na chlebíkoch.

Včelobal nahradí igelitové vrecká aj servítky prilepené na chlebíkoch.

K ekologickým obalom patria aj voskové vrecúška. Môžeme nimi nahradiť plastové igelitové vrecká či jednorazové papierové obrúsky. Produkty slovenskej rodinnej firmy Včelobal dokážu v našich domácnostiach nahradiť celkom slušné more plastov. O tom, ako vznikla myšlienka takúto spoločnosť založiť, na čo všetko vieme takéto vrecúška použiť, a tiež aké má Včelobal plány do budúcnosti, sme sa v našom najnovšom podcaste rozprávali s jej spoluzakladateľom Martinom Gáborom.

Pravdepodobne sa Vás túto otázku pýtajú všetci, ale ja si ju rovnako neodpustím. Ako a kedy Vám napadlo pustiť sa do vyrábania voskových obrúskov? Tento produkt vtedy už nebol úplnou novinkou, počuli ste o ňom napríklad zo zahraničia?

Tým spúšťačom bolo asi to, že sme si jeho používanie vyskúšali na vlastnej koži a videli sme, že nám veľmi dobre zapasoval do domácnosti. Bol presne tým elementom, ktorý nám medzi baleniami chýbal. Používali sme škatuľky, občas aj plastové sáčky. Tie sme potrebovali nahradiť napríklad pri balení pečiva, alebo keď sme išli niekam na výlet.

 

Málokedy si niekto berie so sebou krabičku, obedár alebo podobne veľkú nádobu...

Presne, nie je to veľmi praktické na turistiku. Ale rovnako, keď máme niečo nedojedené po deťoch, tak nám prišlo, že včelobal je ideálnym riešením. Môžem teda povedať, že naša osobná skúsenosť bola veľkým hnacím prvkom. Navyše, na slovenskom trhu boli v tom čase len včelobaly dovezené zo zahraničia. Nám prišla výroba včelobalu celkom jednoduchá. Poznali sme včelárov a kúsok od nás predávali krásne bavlnené látky, dokonca aj v GOTS kvalite, teda v najvyššej kvalite bavlny. Takže sme si to vyskúšali, prvé sme rozdali kamarátom a potom to už išlo samospádom.

 

Vieme, že včelí vosk sa už dávno v minulosti používal na zachovanie čerstvosti potravín. Existujú historické záznamy, ktoré siahajú až do starovekého Egypta. Prečo ste sa rozhodli naň staviť? Bolo to práve tým, že ste sa poznali so včelármi?

Ani nie. Popravde, nemali sme žiadne skúsenosti. Páčila sa mi jednoduchosť myšlienky, teda povoskovaná bavlna. Včelobal dokáže doma vyrobiť každý. Stačia dve ingrediencie, vosk a bavlna. My do toho pridávame ešte živicu a jojobový olej. Povedal by som, že ide skôr o novodobú zmes. Ľudia predtým zrejme pridávali iné prvky do tej zmesi. Ako vravíte, je to overená receptúra a rovnako overený spôsob skladovania potravín.

 

Vrecká, ktoré vyrábate, sú vyrobené zo 100 %  prírodných materiálov a dajú sa používať opakovane. Je tam teda aj veľmi silný environmentálny rozmer. Ide o kombináciu bavlny a včelieho vosku, takže sú aj kompostovateľné. Mňa ale veľmi zaujalo, že majú aj „antibakteriálne“ vlastnosti. Ktorý z týchto aspektov bol pre vás najdôležitejší? Ekologický rozmer, že nie je nutné používať neustále nové servítky alebo práve pridaná hodnota toho vosku?

Práve ten ekologický rozmer. Ešte predtým, ako sme sa rozhodli, že ich budeme vyrábať sme cestovali na bicykloch aj po Slovensku aj v Ázii napríklad a aj dnes sa ešte stáva, že pri cestách je veľa odhodených plastov. Môžu to byť aj kompostovateľné plasty, ale doba rozpadu je žiaľbohu 100 rokov. Pri včelobale je to skutočne rok, maximálne trochu dlhšie. Záleží aj na tom, ako dobre funguje kompost. Toto bol pre mňa hlavný aspekt. Druhá vec, čo je perfektné, je, že každý obrúsok sa dá znovu a znovu po každom použití umyť. Niekedy, keď je tam iba pečivo, stačí ho iba oprášiť, vysypať omrvinky a obal môžeme znovu používať. Takže to, že sa dá používať opakovane je perfektné. Na záver sa dá dať do kompostu alebo sa s ním dá zapáliť oheň. Tým, že je to bavlna s voskom, tak má skvelú vlastnosť, že horí ako fakľa.

 

Máte otestované, že sa to za rok skompostuje?

Nemám a mal by som to otestovať. My sme to dávali, samozrejme, do našich kompostérov, ktoré máme doma. Keď sme ich vysypali, tak to vždy aj preosejeme a nikdy sme tam nenašli kusy látky. Posledný test bol, že som ich dal do kompostu v lete, väčšinou to robíme na jar, a nenašli sme žiadne pozostatky. Ale chcel by som to vyskúšať aj v uzavretom prostredí.

 

Skvelé, takže v podstate to otestované máte. Poďme sa ale pozrieť úplne konkrétne na výrobu včelobalu. Samozrejme, že nechcem vaše know-how, popisy, technologické riešenia a podobne.

Ako som spomínal, výroba je celkom jednoduchá. Základ spočíva v tom, že si zoberieme kus bavlnenej látky a na ňu nanesieme včelí vosk. Takto jednoducho to môže robiť každý aj doma. My najprv spravíme zmes z včelieho vosku, borovicovej živice a do nej dáme ešte pár kvapiek jojobového alebo repkového oleja, ktorý je tiež veľmi dobrý. Túto zmes zohrejeme, precedíme, aby bola čistá a následne ju nanášame na bavlnené látky.

 

Predstavujem si, že to robíte žehličkou alebo niečím podobným. Je to tak?

Robíme všetko stále manuálne. Takáto výroba nám však aktuálne postačuje.

 

Celé znenie podcastu ENVI-cast spoločnosti ENVI - PAK s Katarínou Kretter a Martinom Gáborom nájdete na rôznych podcastových platformách a napr. aj TU.

 

 

Čo viac sa z tejto epizódy dozviete?

  • Koľko včelobalov dokážu vyrobiť a aký je dopyt.
  • Aké veľké včelobaly sa vyrábajú.
  • Ako sa o tieto obrúsky treba starať.
  • Aké sú plány spoločnosti Včelobal do budúcnosti.