19. 12. 2022
Článok

Vianočné ozdoby - viete kam s nimi?

Vianočné ozdoby - viete kam s nimi?

Vianoce sú obdobím hojnosti a štedrosti, ale majú aj odvrátenú stanu v podobe nadmernej spotreby, plytvania a väčšej tvorby odpadu. Zamysleli ste sa niekedy, že aj pri ozdobovaní stromčeka vieme myslieť na životné prostredie?

Posvietime si na vianočné ozdoby

Ako správne zatočiť so sklenenými či plastovými guľami a inými ozdobami, ktoré už doslúžili?

Pokiaľ sú sklenené ozdoby z číreho skla, patria do zeleného kontajnera určeného na sklo. Farebné vianočné gule či gule s rôznymi flitrami a ozdobami patria do zmesového komunálneho odpadu, nakoľko obsahujú rôzne prímesi. Plastové ozdoby je potrebné vytriediť do žltých kontajnerov alebo vriec na plast.


Aké ozdoby si vybrať, aby sme boli čo najviac ekologickí?

Pokiaľ máte sklenené vianočné ozdoby, využívajte ich tak dlho, ako je to možné. Máte chuť na zmenu? Odporúčame vám využiť prírodné materiály, ako napríklad šišky, šípky, škorica, sušené ovocie, poprípade si môžete ozdoby vyrobiť z látky či papiera.

Ozdoby z prírodných materiálov rozvoňajú vaše domovy, sú šetrné k prírode, sú originálne a jedinečné.


Historické okienko o sklenených vianočných ozdobách (vianočných guliach)

Prvé sklenené ozdoby na vianočný stromček boli vyrobené v nemeckom meste Lauscha a chvália ručnú prácu Hansa Greinera (1550-1609), ktorý ozdobil vianočný stromček girlandami zo sklenených guľôčok a cínových figúrok. Ozdoby boli čoraz obľúbenejšie a neskôr zruční remeselníci používali hlinené formy na vytváranie ozdôb rôznych tvarov. Fúkačku namáčali do nahriateho skla, potom fúkali do formy, aby vytvorili tvar, ktorý pri výrobe úplne prvých ozdôb vytváral ovocie a oriešky.

Po vychladnutí sa sklo vyleštilo dusičnanom strieborným. Túto metódu vyvinul Justus von Liebig v 50. rokoch 19. storočia. Po zaschnutí dusičnanu strieborného ozdoby ručne maľovali, dostali čiapku a šnúrku. Ozdoby boli čoraz obľúbenejšie a sklári v Lauschi začali rozširovať sortiment tvarov. Sklenené dekorácie sa najskôr rozšírili v Nemecku.

V 40. rokoch 19. storočia zverejnili londýnske noviny obrázok vianočného stromu kráľovnej Viktórie so sklenenými guľami a ozdobami z lisovaného skla. Sklenená výzdoba z mesta Lauscha tak začala svoju svetovú cestu. Na začiatku si získala veľkú obľubu v Európe a koncom 19. storočia sa ozdoby dostali aj do Severnej Ameriky.