26. 06. 2025
Článok

Bezpečné stravovanie na festivaloch je dôležité, netreba však zabúdať ani na triedenie

Bezpečné stravovanie na festivaloch je dôležité, netreba však zabúdať ani na triedenie

Leto je čas festivalov, cestovania a gastronomických zážitkov. Street food sa stal neoddeliteľnou súčasťou kultúrnych podujatí – dobroty každého druhu nás lákajú na každom rohu. No horúčavy, ktoré k letu neodmysliteľne patria, zvyšujú riziko možnej kontaminácie potravín. Aby sa z pôžitku nestal problém, je dobré vedieť o prípadných rizikách. Aj o tom je kampaň Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) „Safe2Eat“, ktorú na Slovensku zastrešuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. OZV ENVI - PAK pripomína, že rovnako dôležité je myslieť na životné prostredie a zodpovedne nakladať s odpadmi, ktoré počas letnej sezóny vzniknú.

K festivalovej sezóne patrí vôňa rôznych špecialít. Street food sa stal neoddeliteľnou súčasťou letnej kultúry a najmä počas vyšších teplôt je jedlu potrebné venovať zvýšenú pozornosť. V teplom prostredí sa baktérie množia rýchlejšie a potraviny, ktoré nie sú správne skladované či tepelne upravené, môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti.


Bezpečné stravovanie začína pri našich rozhodnutiach

Základom je aj vlastná zodpovednosť. Aj keď spotrebitelia nemôžu ovplyvniť prípravu jedla v prevádzke, môžu si všímať iné signály. „Odporúčam pozerať sa pri príprave jedla kuchárovi na ruky. Dôležité je napríklad, aby sa používali oddelené dosky na krájanie a nástroje pre surové mäso, čerstvú zeleninu a hotové produkty, čím sa predchádza krížovej kontaminácii," vysvetlila Petra Vanková, riaditeľka odboru bezpečnosti potravín a výživy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Taktiež je potrebné skonzumovať jedlo bez zbytočného odkladu. Nezabúdajme ani na osobnú hygienu – umyté ruky pred jedlom a vyhýbanie sa potravinám, ktoré sú výrazne citlivé na teplotu, sú základom bezpečnej konzumácie.


Z pohľadu zákazníkov je dôležitá transparentnosť prípravy. Foodblogger Daniel Feranec, známy pod menom Čoje, hovorí, že sa riadi vlastnou skúsenosťou: „Vyhľadávam miesta, kde vidím, že sa jedlo pripravuje priamo predo mnou. Dnes si už aj pri streetfoodových stánkoch často všimnem, že si personál napríklad vymení rukavice, v ktorých manipuloval so surovým mäsom a nedotýka sa nimi hotového jedla alebo peňazí. Takéto detaily si veľmi cením.“


Zodpovedný prevádzkovateľ sa podobným situáciám snaží predchádzať. Dôležitá je najmä poctivá príprava a prísne hygienické návyky zo strany predajcov. Musia zabezpečiť chladenie surovín, ktoré ľahko podliehajú skaze a dôkladnú tepelnú úpravu jedál. Kľúčové je okrem vyššie spomínaného aj pravidelné umývanie rúk, výmena rukavíc a dezinfekcia pracovných povrchov. Na vlastnej koži to zažíva aj Tomáš Hortenský, prevádzkovateľ známych Petržalských langošov: „Pri langošoch používame aj suroviny, ktoré si vyžadujú dôsledné chladenie – napríklad smotanu, syr či mäso, ktoré by pre konečný pokrm mohli byť rizikové, preto všetko uchovávame v chlade a pripravujeme vždy až na objednávku. Langoše, ktoré pripravujeme, chutia najlepšie čerstvé a práve vtedy sú aj najbezpečnejšie.“


Správne triedenie patrí k festivalovej kultúre

Festivalová pohoda by mala ísť ruka v ruke s ohľaduplnosťou k prírode, preto je dôležité myslieť na životné prostredie a zodpovedne nakladať s odpadmi, ktoré vzniknú. „Festivaly každoročne vyprodukujú tony odpadu, a to od plastových obalov cez jednorazové príbory až po zvyšky jedál. Triedenie a používanie udržateľných obalov by dnes už na festivaloch malo byť samozrejmosťou,“ upozornila Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK. 

Street food stánky denne vydajú stovky porcií jedál, čo automaticky znamená aj stovky obalov. Mnohé festivaly už preto zaviedli systémy vratných pohárov a predajcovia využívajú kompostovateľné alebo recyklovateľné obaly. Svoju úlohu zohrávajú aj samotní organizátori, ktorí by mali zabezpečiť prehľadné a dostupné triedenie. Veľký podiel odpadu tvoria práve rôzne príbory, tácky, ale aj obaly od jedál. „Návštevníkom treba triedenie čo najviac uľahčiť. Na veľkých festivaloch pomáhajú s triedením dobrovoľníci v triediacich staniciach, ktorí vedia návštevníkom poradiť a zároveň dohliadajú na to, aby bol festivalový odpad správne vytriedený,“ doplnila Katarína Kretter s tým, že na záver tlačovej konferencie predviedla aj ukážku správneho triedenia obalov z produktov, ktoré si často na festival návštevníci nosia. 




K znižovaniu množstva odpadu na festivaloch môže prispieť aj samotný návštevník. Stačí, keď si na festival prinesie opakovane použiteľnú fľašu na vodu, ktorú si možno bezplatne dopĺňať v cisternách s pitnou vodou, alebo vlastný príbor či pohár.