02. 09. 2021
Článok

Deň s Technickými službami mesta Svidník

Deň s Technickými službami mesta Svidník

Posledný prázdninový víkend vo Svidníku bol mimoriadne zaujímavý. Niesol sa v duchu vzdelávania v oblasti odpadového hospodárstva. V sobotu 28. 8. 2021 našli Svidníčania a návštevníci z okolitých obcí na pešej zóne vo Svidníku veľa zábavy a užitočných informácií o triedení odpadu.

ENVI - PAK počas celého podujatia vzdelával malých aj veľkých návštevníkov. Na magnetickej tabuli priraďovali deti odpadové magnetky do správneho magnetického kontajnera. Veľký záujem prejavili aj o  puzzle, pri ktorých si poskladali plastovú či sklenenú fľašu, nápojový kartón alebo papierovú krabicu. Najnovšou aktivitou pre deti bolo obrie pexeso, a to nielen pre jednotlivcov, ale aj pre skupinku detí, ktoré medzi sebou súťažili. Úlohou bolo nájsť medzi obrími tabuľkami správnu dvojicu, k jednotlivým druhom odpadu hľadali správny farebný kontajner. Odmeny v podobe pexesa, pravítka, maľovanky, pracovných zošitov a fosforových náramkov čakali všetky deti, ktoré sa zapojili do aktivít. Rodičia zasa mali možnosť vyplniť si papierovú ekostopu a zistiť ako sa správajú k životnému prostrediu, kde majú slabé a silné miesta v triedení odpadu.


Sprievodný program, ktorý zabezpečili Technické služby mesta Svidník, splnil sny mnohých detí. Mohli si sadnúť do vozidiel komunálnej techniky napr. do smetiarskeho auta, bagra či na nakladač a porozprávať sa s pracovníkmi.


Mimoriadne nadšenie nastalo pri pokuse o slovenský rekord v počte stlačených plastových fliaš do jednej 1100 l nádoby. Svidníčania prekonali rekord a do kontajnera sa podarilo vložiť 2017 PET fliaš, čo predčilo ich odhady a očakávania. Aktuálny rekord bol v roku 2015 v počte 1237 fliaš.


Odmenou pre nás bola príjemná priateľská atmosféra, vynikajúca organizácia podujatia, detské nadšenie, spokojní rodičia a mnoho zodpovedaných otázok v oblasti triedenia odpadu.