02. 06. 2017

Deti z Podkoníc a Púchova oslávili Medzinárodný deň detí na triedičke odpadov

Deti z Podkoníc a Púchova oslávili Medzinárodný deň detí na triedičke odpadov
Koncom minulého roka sa deti základných škôl zapojili do súťaže Skvelé zelené video, ktorej hlavnou výhrou bol celodenný výlet. Tí najlepší „kameramani a herci“ získali od spoločnosti ENVI - PAK výlet spojený s exkurziou na triedičku odpadov. Do Nitry pricestovalo 21 detí z Podkoníc a 24 z Púchova. Deti sa dozvedeli, čo všetko sa s odpadom deje po jeho vytriedení.

Reakcie detí na triedičke odpadov boli rôzne. Nielen pohľad na odpad, ale aj „vôňa“ preň špecifická ich na jednej strane odrádzali, na strane druhej sa dozvedeli viac o tom, ako funguje triedenie odpadov, lisovanie vytriedeného odpadu a recyklácia, čo bolo pre ne niečím novým. Pracovníci ENVI - PAK si pre deti pripravili krátky zábavný výklad o tom, ako správne triediť odpad. Okrem toho dostali edukačné materiály o správnom triedení odpadu. Pracovníci Nitrianskych komunálnych služieb pre ne nachystali občerstvenie a malé darčeky, za čo im patrí veľká vďaka.

O súťaži sa mohli dozvedieť na stránke Triedime.sk. Stačilo natočiť video o triedení odpadov alebo recyklácii a do 20. decembra 2016 ho poslať do súťaže. Zaslané súťažné videá boli nápadité a kvalitne spracované. Preto sa ENVI - PAK rozhodol udeliť až dve hlavné a jednu špeciálnu cenu. Hlavné ceny získali šiestaci zo ZŠ Mládežnícka v Púchove a prvostupňové deti zo ZŠ a MŠ Podkonice. Tí poputovali do Nitry na triedičku odpadu, vypočuli si prednášku o tom, ako správne triediť odpad, kam a ako môžu vrátiť vratné obaly (napr. sklené fľaše od piva ich ocka) a čo sa deje s odpadom po tom, ako skončí vo farebnom kontajneri. Po náučnej exkurzii ich ešte čakal zábavný program v centre mesta Nitra, na ktorý sa veľmi tešili. Celý výlet sa uskutočnil 1. júna 2017 na Medzinárodný deň detí. Deti uznali, že lepší darček k tomuto sviatku snáď ani dostať nemohli.

zlisovaný papier na triedičke odpadu

triediaca linka v Nitre

vláčikom do Nitry