08. 10. 2019
Článok

Jesennú anti-litteringovú kampaň sme zavŕšili v Humennom

Jesennú anti-litteringovú kampaň sme zavŕšili v Humennom

Sobota sa opäť niesla v znamení kampane Vezmi si ma! Tentoraz sme zavítali do Humenného. Centrum mesta tak po víkende ostalo čistejšie vďaka miestnym nadšencom. Okrem zbierania  voľne pohodených odpadkov nechýbala ani talkshow The Big Waste Talk s Michalom Sabom, kde sa mohli zúčastnení dozvedieť všetko o správnom triedení.

Vezmi si ma! Takto znela výzva, s ktorou sme prišli v sobotu do Humenného uzavrieť jesennú sériu anti-litteringových podujatí. „Vezmi nielen voľne pohodený odpad zo zeme a odnes ho tam, kam patrí, ale vezmi aj svojich kamarátov, rodinu a známych, aby vás pri čistení okolia bolo čo najviac. Lebo spoločne pomôžeme prírode zbaviť sa voľne pohodených odpadkov oveľa ľahšie,“ vysvetlila zmysel kampane riaditeľka pre PR a marketing spoločnosti ENVI - PAK Katarína Kretter. Zároveň dodala, že práve prostredníctvom tohto projektu sa spoločnosť v mene výrobcov rozhodla bojovať proti litteringu, teda voľne pohodenému odpadu.

 

Podujatie sa už tradične začalo talkshow  The Big Waste Talk s Michalom Sabom. V nej sa návštevníci mohli dozvedieť to, ako to s odpadom na Slovensku je, koľko odpadu vyprodukuje priemerný Slovák, čo s tým môžeme urobiť a taktiež to, koľko odpadu dokážeme vytriediť. Prebrali sme aj tipy, ako triediť lepšie, aby sme tu žili v čo najčistejšom prostredí. Hosťami talkshow boli zástupcovia mesta a technických služieb, divadelný a seriálový herec Daniel Žulčák a Katarína Kretter z OZV ENVI - PAK. Počas diskusie nechýbala ani súťaž v triedení o pekné ceny. 


Po skončení diskusie sa prešlo k činom. Hoci nám počasie vôbec neprialo, zúčastnených to neodradilo od toho, aby sa vybrali do dažďa zbierať voľne pohodený odpad a vyčistiť tak centrum mesta. Za necelú hodinu sa podarilo vyzbierať vyše 20 vriec odpadu, čo je napriek nepriazni počasia a menšiemu počtu účastníkov obdivuhodné množstvo. „Do zbierania sa spolu s Michalom Sabom, Danielom Žulčákom a zástupcami mesta zapojilo približne 10 ľudí a vyzbierali sme takmer 25 vriec odpadu, ktorý sme potom aj správne vytriedili. Okrem toho sa veľmi tešíme, že sme Humennom mohli privítať aj Lukáša, ktorý prišiel do svojho rodného mesta z Bratislavy iba na otočku, práve kvôli tomuto podujatiu, čo si naozaj nesmierne ceníme. Navyše sem prišiel zdieľanou dopravou, čím môže byť naozaj pozitívnym príkladom pre mnohých ľudí,“ uviedla Kretter.




 


Cieľom tejto kampane je, aby sa do nej časom zapojilo čo najviac miest a obcí. „Veríme, že sme jesennou sériou našich podujatí Vezmi si ma inšpirovali viaceré obce.  Na stránke www.vezmisi.ma môže ktokoľvek zistiť, či a ako je jeho obec už aktívna v tejto oblasti, a ak nie je, je tam jednoduchý návod, ako sa podobné podujatie dá zorganizovať,“ dodala na záver Kretter s tým, že ENVI - PAK už teraz pripravuje na jar  voľné pokračovanie takýchto podujatí, aby na Slovenku bolo čistejšie aj po zime.