05. 10. 2021
Článok

Letná škola Ekonomika v kruhu 2021

Letná škola Ekonomika v kruhu 2021

ENVI - PAK začal tento rok spolupracovať s novým environmentálnym vzdelávacím projektom Letná škola Ekonomika v kruhu 2021, ktorý rozbehla spoločnosť 3E Inštitút environmentálneho výskumu a vzdelávania pri Fakulte manažmentu UK v Bratislave.

Sériu letných škôl rozbehol 3E Inštitút v meste Senec na Súkromnej Základnej škole na začiatku júla. Počas letných prázdnin mladí odborníci v oblasti cirkulárnej ekonomiky učili deti základných škôl ako neplytvať jedlom, správne triediť odpad, čo patrí a nepatrí do kompostu, ale aj ako bezobalovo nakupovať, opraviť či znovu použiť, požičať alebo dať výrobkom druhú šancu. Letná škola sa zo Senca presunula do Partizánskeho a na posledný turnus do hlavného mesta.


Ako sa správať ekologicky si deti pozreli v kompostárni neďaleko Trnavy, v baterkárni v jej centre, v eko-drogérii s čapovanými produktami do prinesených opakovane používaných nádob. Neobišli ani bazár či obchodný reťazec, kde sa zoznámili s automatickou linkou na vratné nápojové obaly. 


ENVI - PAK okrem finančnej podpory navštívil všetky turnusy Letnej školy. Názorne im vysvetlil cestu produktu od jeho vzniku až po koniec životného cyklu, kto tento proces ovplyvňuje a financuje. Deti sa dozvedeli, čo všetko je možné vyrobiť z vytriedeného odpadu aj kde končí nevytriedený. Dostali pracovné zošity a iné náučné pomôcky s obsahom užitočných informácií o triedení odpadu. Na záver si vyskúšali, či vedia triediť aj praktickými ukážkami.