10. 06. 2019

Mladí reportéri zožali úspechy na medzinárodnom fóre

Mladí reportéri zožali úspechy na medzinárodnom fóre
Mladí reportéri pre životné prostredie, s ktorými ENVI - PAK už dlhodobo spolupracuje, si z medzinárodného kola súťaže Young Reporters for the Environment priniesli päť prvých a jedno druhé miesto. Príspevky slovenských reportérov triumfovali v konkurencii viac ako 200 príspevkov z 36 krajín sveta.

Porota ocenila 5. júna pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia slovenských mladých reportérov na medzinárodnom kole súťaže Young Reporters for the Environment. Slovensko sa tak už druhým rokom stalo najúspešnejšou krajinou. „Slovensko sa stáva jednou z top krajín s najviac ocenenými príspevkami. Medzinárodnú porotu zaujali kvalitné a zaujímavé témy, ktoré si študenti vybrali. Všetkým víťazom gratulujeme! Ste našimi šampiónmi roka a dúfame, že budúci rok bude ešte lepší!“ uviedla medzinárodná riaditeľka programu Malgorzata Luszczek.

Spoločnosť ENVI - PAK dlhodobo podporuje tento program Mladých reportérov pre životné prostredie. „Veľmi sa tešíme z úspechu mladých a talentovaných ľudí, ktorým nie je otázka životného prostredia ľahostajná. Ich odhodlanie upozorňovať na environmentálne problémy je pre nás, ako organizáciu, ktorá vzdeláva a motivuje ľudí k správnemu triedeniu odpadov, veľmi sympatické,“ uviedla Katarína Kretter z OZV ENVI - PAK.

Reportéri a reportérky ocenení v medzinárodnom kole spracovali témy:  Kolačínsky potok v Novej Dubnici, svetelné znečistenie, upcyklované nákupné vrecká ako alternatíva jednorazových, inšpiratívny príklad z trhoviska Miletičova v Bratislave, chov včiel v areáli gymnázia v Prešove a iniciatíva za bezslamkovú Spišskú Novú Ves. Kompletný zoznam ocenených nájdete TU.

„Ocenenie medzinárodnej poroty si veľmi vážime. Potvrdzuje, že máme mimoriadne šikovných žiakov i pedagógov a že mladým ľuďom veľmi záleží na dobrom životnom prostredí. V roku, kedy bola klimatická aktivistka Greta Thunberg nominovaná na Nobelovu cenu a desaťtisíce ľudí na celom svete žiadajú politikov, aby klimatickú krízu vyhlásili za top prioritu, nás teší dvojnásobne. Snažíme sa, aj keď v malom, ísť príkladom, že aktivizmus za životné prostredie sa dá spojiť s konštruktívnym prístupom na lokálnej úrovni,“ myslí si národná koordinátorka programu Klaudia Medalová.

Mladí reportéri pre životné prostredie