26. 02. 2020
Článok

Najlepšie riešenie v odpadovom hospodárstve ponúkajú SaS a PS–Spolu

Najlepšie riešenie v odpadovom hospodárstve ponúkajú SaS a PS–Spolu

OZV ENVI - PAK inicioval nezávislú analýzu, v ktorej sa Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) pozrel na volebné programy strán, konkrétne na časť venovanú odpadovému hospodárstvu. Cieľom bolo zistiť, ktoré z nich ponúkajú v tejto oblasti najlepšie riešenia. Obstáli SaS a PS – Spolu.

Voľby sú za rohom a volebné programy strán už videli mnohí. Každý si v nich hľadá to, čo ho zaujíma, aby si urobil prehľad, a potom sa správne rozhodol. Aj my sme preto požiadali INEKO, aby zhodnotilo jednotlivé programy v oblasti, ktorá nás zaujíma najviac – v oblasti odpadového hospodárstva. 


Zo všetkých skúmaných programov podľa INEKO najlepšie obstála strana SaS a v tesnom závese ju nasledovala koalícia PS – Spolu. Tieto dva subjekty ponúkli nielen návrhy riešení problémov v odpadovom hospodárstve, ale aj kroky na dosiahnutie čo najpozitívnejších výsledkov. Ostatné strany za nimi výrazne zaostali. Smer - SD a Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko svoje programy nezverejnili, takže nemohli byť hodnotené. 


Celkovo z volebných programov vyplynulo, že problémom odpadového hospodárstva sa strany venujú väčšinou okrajovo aj napriek tomu, že táto oblasť má v Európskej únii vysokú prioritu a Slovensko si v nej stanovilo ambiciózne ciele. Podrobnejšie informácie nájdete v analýze volebných programov alebo si prečítate článok na www.ineko.sk/clanky.


Do hodnotenia bolo zaradených 12 politických strán, ktoré v predvolebných prieskumoch počas januára 2020 zaznamenávali očakávaný volebný výsledok nad 3 % hlasov. Analyzované boli volebné programy, ktoré strany zverejnili najneskôr do 10. februára 2020.