03. 01. 2023
Článok Video

Nápojové kartóny zo Slovenska putujú na recykláciu do Lucartu v Taliansku

Nápojové kartóny zo Slovenska putujú na recykláciu do Lucartu v Taliansku

ENVI - PAK spoločne s organizáciou Circular Shield bol pri nakládke nápojových kartónov z FCC Trnava, ktoré smerovali do papierne Lucart v Taliansku. Práve v tomto závode majú produkciu založenú z 55% na recyklácii papiera a nápojových kartónov.

V apríli 2022 práve Trnava odštartovala zaujímavý projekt, ktorého výsledkom bolo oživenie obehového hospodárstva. Nápojové kartóny, ktoré triedia v Trnave (domácnosti aj inštitúcie), budú recyklovať priamo v Lucarte. Získaná celulóza slúži na výrobu hygienického papiera – vreckoviek, servítok, toaletného papiera a ďalších produktov. Navyše, tento papier sa vyrába bez pridania chemikálií a farbív. Ich výhodou je, že sú ekologické, dermatologicky testované a vhodné aj na kontakt s potravinami. Vytriedená surovina sa tak vráti späť do Trnavy v podobe hygienických výrobkov, ktoré poslúžia obyvateľom.


Celý proces nakladania zlisovaných balíkov s nápojovými kartónmi trval približne 30 minút. Kamión vybavený návesom s automatickým posuvným systémom (s posuvnou podlahou) rýchlo a efektívne plnil náves.

Budeme radi, ak aj ostatné obce, ktoré majú zavedený systém triedenia komunálneho odpadu, prejavia záujem o zriadenie komunálneho materiálového kruhu (KMK).


Pozrite si video a fotografie z nakládky










Po spracovaní vznikne z nápojových kartónov recyklovaný papier.