05. 06. 2020

Naša spoločná výzva s Mladými reportérmi: „Adoptuj si prírodu“

Naša spoločná výzva s Mladými reportérmi: „Adoptuj si prírodu“
Svetový deň životného prostredia sa oslavuje od roku 1973. Keďže v OZV ENVI - PAK nám na životnom prostredí záleží a radi sa zapájame do pozitívnych a zmysluplných programov, tento rok podporujeme skvelý nápad Mladých reportérov pre životné prostredie. A spoločne vyzývame verejnosť k „adoptovaniu si prírody“, teda jej kúska, o ktorý sa s láskou a nadšením budú ľudia starať a dozerať na to, aby nechátral. Zapojiť sa môže hocikto na Instagrame alebo Facebooku.

Už dlhodobo spolupracuje s mládežou a pomáhame projektu Mladý reportéri pre životné prostredie. „Nadšenie týchto mladých ľudí, ktorým naozaj záleží na prostredí a planéte, kde žijeme, sa nedá prehliadnuť a je zároveň veľmi nákazlivé,“ uviedla riaditeľka pre komunikáciu a marketing OZV ENVI - PAK Katarína Kretter s tým, že aj preto spoločnosť  spolu s mladými reportérmi prináša výzvu, ktorá súvisí práve s dnešným Svetovým dňom životného prostredia – „Adoptuj si prírodu“.

Zapojiť sa je jednoduché

Výzva prebieha na Facebooku a Instagrame Mladých reportérov pre životné prostredie, kde sa môže zapojiť naozaj každý. Stačí, ak sa vyberiete na svoje obľúbené miesto v prírode, a prevezmete nad ním starostlivosť a, samozrejme, zverejnením na svojom Instagrame či Facebooku dáte vedieť, kde sa nachádza. „Aby sme o tom vedeli, je treba použiť hashtag #MojePrirodneMiesto a označiť nás na Facebooku ako ENVI - PAK - Zelený bod a Mladí reportéri pre životné prostredie. Na Instagrame nás označte ako @envipak alebo @yre_slovakia. Pokojne ukážete, že sa k tomuto miestu dá dostať na bicykli, pešo alebo verejnou dopravou, aby to bolo ekologické a nezaťažovali sme tým prírodu. Ak tam zbadáte aj neporiadok, tak ho vyčistite od odpadkov a k fotografii pridajte #vezmisma, podporíte tak dve výzvy naraz,“ vysvetlila Kretter podmienky zapojenia sa. Táto výzva prebieha do 8. júna do 23.00 h a ENVI - PAK troch iniciatívnych reportérov (bez rozdielu veku) odmení malými eko-darčkemi.

Žnú úspechy aj na medzinárodnom poli

Mladí reportéri pre životné prostredie (Young Reporters for the Environment, YRE) je vzdelávací program medzinárodnej Nadácie pre environmentálne vzdelávanie (Foundation for Environmental education - FEE), určený mladým ľuďom vo veku 11 - 25 rokov. Slovensko je do programu zapojené od roku 2009 a už od prvých rokov dosahuje v programe mimoriadne výsledky. V súťaži mladých reportérov z krajín zapojených do programu slovenskí reportéri pravidelne získavajú tie najvyššie ocenenia, v roku 2019 získali päť prvých a jedno druhé miesto v konkurencii 40 krajín z celého sveta. „Aj v týchto dňoch prebehlo hodnotenie prác týchto mladých nadšencov a mnohé z nich priniesli naozaj skvelé témy a ešte lepšie spracovanie, pri ktorom sa neraz nebáli vykročiť zo svojej komfortnej zóny a pozrieť sa napríklad aj na to, ako to vyzerá tam, kde odpad končí – na triediacu linku,“ dodala Kretter, ktorá patrí tiež k jedným z porotcov v tejto súťaži.