06. 12. 2019
Článok

Novembrová recyklosúťaž už pozná víťaza!

Novembrová recyklosúťaž už pozná víťaza!

Tvorcami najlepšieho a najoriginálnejšieho návrhu série recyklokošov sa stali žiaci zo Základnej školy s materskou školou v obci Michal nad Žitavou. Spomedzi množstva námetov, ktoré prišli do súťaže, vybrala porota práve Dinokoše od žiakov zo školy v novozámockom okrese. Keďže do súťaže prišlo veľké množstvo výborných prác, spoločnosť OZV ENVI - PAK sa rozhodla oceniť ešte ďalšie dva návrhy zo škôl v Snine a Nižnom Hrušove, ktoré zaujali svojou nápaditosťou.

Deti zo základných škôl a osemročných gymnázií sa na chvíľu zahrali na dizajnérov. OZV ENVI - PAK vyhlásil na konci októbra súťaž „Navrhni sériu recyklokošov a vyhraj“, ktorej cieľom bolo vytvorenie návrhov série košov na triedený zber. Cieľom súťaže bolo, aby deti predviedli svoju fantáziu a stali spolutvorcami nápadu, ako lepšie triediť odpad na školách a pomohli tak ku krajšiemu životnému prostrediu na Slovensku. „Zapojili sa desiatky tried, ktoré nám poslali naozaj krásne a kreatívne návrhy. Vybrať ten najlepší nebolo vôbec jednoduché,“ uviedla Katarína Kretter, riaditeľka pre komunikáciu a marketing OZV ENVI - PAK.


 Personalizované recyklokoše - Papierrecykloško, Plastyrecykloška, Sklorecykloško, Kovorecykloška, ktoré zaslali žiaci zo Základnej školy v Nižnom Hrušove a sériu Separáčikov (Plastko, Papierko a Skielko) od žiakov zo Základnej školy Komenského v Snine.Po náročnom rozhodovaní však porota vybrala. Zvíťazil návrh Dinokošov, ktorý vytvorili žiaci zo ZŠ s MŠ v Michale nad Žitavou. „Tento nápad nás zaujal nielen kreativitou, ale aj svojou originalitou. Deti ho vyšperkovali do posledného detailu, dokonca premysleli aj techniku, ako odpad dostať na dno tak, aby to nebolo len obyčajné hodenie do koša. Samotné Dinokoše odpad doslova zožerú. Do takých košov na triedený zber, chce odpad hádzať naozaj každý,“ vysvetlila s úsmevom Kretter. Okrem víťazného návrhu sa porota rozhodla oceniť aj ďalšie dva. Personalizované recyklokoše - Papierrecykloško, Plastyrecykloška, Sklorecykloško, Kovorecykloška, ktoré zaslali žiaci zo Základnej školy v Nižnom Hrušove a sériu Separáčikov (Plastko, Papierko a Skielko) od žiakov zo Základnej školy Komenského v Snine.


OZV ENVI - PAK si pre tvorcov najlepšieho návrhu pripravil výlet na triediacu linku, aby si rozšírili vedomosti o tom, kde končí odpad, ktorý doma vyhodia a čo sa s ním potom deje.  Samozrejme, sú pre nich pripravené aj ďalšie skvelé ceny, edukačné pomôcky či tri série košov na triedený zber do spoločných priestorov školy. „Okrem toho chceme, aby sa tento ich skvelý nápad stal inšpiráciou pre celé Slovensko, a preto veríme, že sa stanú spolutvorcami edukačnej príručky, ktorú plánujeme pripraviť a na jar rozdistribuovať aj ďalším školám,“ doplnila Kretter.