25. 10. 2023
Článok

„Obalové tsunami“ bolo hlavnou témou Kongresu Obalko

„Obalové tsunami“ bolo hlavnou témou Kongresu Obalko

Aj my sme boli súčasťou najväčšieho obalového podujatia v Českej a Slovenskej republike – na Kongrese Obalko. Cieľom podujatia bolo upozorniť a prebrať zásadné výzvy a problémy, ktoré sa týkajú obalového trhu, a zároveň poukázať na rôzne inšpiratívne obalové riešenia.

Na 11. ročníku obalového kongresu Obalko, ktorý sa konal v závere októbra v Prahe, nechýbala ani OZV ENVI - PAK. Ako jediná organizácia zodpovednosti výrobcov sme tak už druhý rok po sebe prezentovali pohľad zo Slovenska na dôležité odpadové témy. Naša generálna riaditeľka Hana Nováková diskutovala v paneli s významnými zástupcami obchodníkov, výrobcov obalov, ale aj štátnej správy. Hlavným cieľom konferencie bolo podľa organizátorov informovať obalových profesionálov o masívnej vlne regulácií a očakávaní, ktoré sa blížia k trhu obalov. Zároveň si podujatie dáva za cieľ povzbudiť návštevníkov k inováciám, aby sa úspešne zviezli na inšpiratívnej vlne, a to tým, že im umožnia nazrieť do niektorých najúspešnejších a najinovatívnejších projektov na trhu.


Zostane tu kameň na kameni?

Otázku „Zostane po legislatívnom tsunami, ktoré prináša EÚ legislatíva v obalovom priemysle, kameň na kameni?“ si ľudia v spomínanej brandži kladú posledné obdobie bežne. Na kongrese Obalko sa ňou zaoberala aj Hana Nováková, generálna riaditeľka OZV ENVI - PAK, spoločne s ďalšími zástupcami obalového trhu. V paneli sa okrem iného hovorilo, ako sa firmy pripravujú na chystané zmeny v európskej legislatíve. Ale aj o tom, či a prípadne akými spôsobmi zapájajú spotrebiteľov v oblasti udržateľnosti, nakoľko investujú práve do udržateľných obalových riešení a inovácií. „Je skvelé, že sme boli opäť súčasťou najväčšieho a najprestížnejšieho podujatia tohto charakteru v strednej Európe. Bola to podnetná diskusia s množstvom inšpirácií a teší nás, že sme v tejto atmosfére mohli prezentovať aj náš pohľad na pripravované legislatívne zmeny,“ uviedla Nováková.


Na záver oceňovanie obalov roka

Záver konferencie sa niesol v znamení konkrétnych obalov, teda slávnostným ocenením tých najlepších obalov roka 2023. Ceny odovzdávala a súčasťou odbornej poroty, ktorá posudzovala obaly v tejto prestížnej súťaži, bola aj riaditeľka nášho klientskeho oddelenia Zuzana Pašková. Zlatú cenu predsedníčky poroty Jany Žižkovej tak získal obal na T-Phone. Ocenené boli taktiež výborné obalové riešenia, ktoré sú šetrné k prírode a využívajú nové inovatívne techniky – napríklad tlače. Súťaž OBAL ROKU certifikuje celosvetová organizácia World Packaging Organisation a je vstupnou bránou k udeľovaniu cien WorldStar Packaging Awards.