03. 10. 2019
Článok

Od septembra sme súčasťou podcastov s odpadovou tematikou The Big Waste Talk

Od septembra sme súčasťou podcastov s odpadovou tematikou The Big Waste Talk
Od septembra spustilo Rádio Expres premiérovú sériu inšpiratívnych podcastov The Big Waste Talk o odpade a o všetkom s tým spojeným. Poslucháči sa v jednotlivých častiach dozvedia rôzne zaujímavé veci nielen o triedení odpadu. Moderátor Michal Sabo v nich okrem Katky Kretter z ENVI-PAK diskutuje aj s youtuberkou Patrou Bene, Barbarou Jaguščák Heribanovou, ktorá sa okrem iného venuje udržateľnosti módy aj témam textilného odpadu, a Ivanou Maleš, autorkou niekoľkých koncepcií pre reformu odpadového hospodárstva, ktorá sa v súkromí snaží o život bez odpadu.

Posledné štatistiky hovoria o tom, že na Slovensku vyprodukuje jeden človek za rok takmer 400 kíl odpadu. Z celkového odpadu však vytriedime iba tretinu. A aj keď je to v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi lepšie, stále to nestačí. Prečo sme v Európe v triedení stále na chvoste? Je vôbec možné žiť bez odpadu? O tom, ale aj o konci „doby plastovej“, ako niektorí nazývajú koniec jednorazových plastov, sa poslucháči dozvedia v jednotlivých častiach prvého podcastu na Slovensku s odpadovou tematikou.

„Ekológia, triedenie odpadu a environmentálnej zodpovednosti mi boli vždy blízke. Od nepamäti som sa snažil byť ukážkovým občanom planéty Zem, boli však časy, kedy som agresívne bojoval so všetkými, ktorí to necítia tak, ako ja, no pochopil som, že mentorovať, karhať a hnevať sa na ľudí – to  nie je cesta. Nahrávanie tohto podcastu ma iba utvrdilo v tom, že ak chceme niečo zmeniť, musíme začať od seba, ísť dobrým príkladom. A tento podcast je cesta,“ vysvetlil moderátor Michal Sabo dôvod, prečo si na nahrávanie vybral práve environmentálnu tematiku. „Som za The Big Waste Talk neopísateľne vďačný, lebo sa veľa učím a hlavne ma teší, s akým úspechom sa tento projekt stretol. Srdce mám na mieste,“ dodal Sabo.

Doteraz vyšli štyri časti a reakcie sú naozaj veľmi pozitívne.  „Podcasty sú novodobým fenoménom, aj preto sme hneď na túto spoluprácu prikývli. Podľa nás je aj toto cesta, prostredníctvom ktorej sa môžu ľudia vzdelávať. Ja sama som veľkým fanúšikom podcastov a dozvedám sa z nich množstvo zaujímavostí. To je tiež jedným z dôvodov prečo veríme, že aj podcast The Big Waste Talk bude pre ľudí inšpiratívnym a podnecujúcim zdrojom informácií týkajúcich sa správneho triedenia,“ uviedla Katarína Kretter, riaditeľka pre PR a marketing spoločnosti ENVI-PAK.

Všetky časti The Big Waste Talk nájde na: https://www.expres.sk/kategoria/the-big-waste-talk/.

Vypočuť si ich môžete aj v Google podcasts,  Apple podcasts či Spotify.