12. 06. 2019

Organizovali sme plogging, vyzbieralo sa takmer pol tony odpadu

Organizovali sme plogging,  vyzbieralo sa takmer pol tony odpadu
Slovensko je po piatku (7.6.) opäť o niečo čistejšie. Počas ploggingu – behu v prírode, ktorý je spojený so zbieraním voľne pohodených odpadkov, vyzbierali dobrovoľníci takmer pol tony odpadu. ENVI - PAK organizoval plogging v spolupráci s Nadáciu Pontis v rámci podujatia Naše mesto v Bratislave, Nitre a Trnave.

Plogging sa v aktivitách Nášho mesta objavil prvýkrát. Spoločnosť ENVI - PAK ho iniciovala, aby upozornila na boj proti znečisteniu životného prostredia na Slovensku. „Littering, teda voľne pohodený odpad, je problémom už takmer v každom meste. My však vieme, že ľuďom na životnom prostredí záleží čoraz viac,“ hovorí Katarína Kretter, riaditeľka pre marketing a komunikáciu zo spoločnosti ENVI - PAK a dopĺňa:  „Preto sme sa rozhodli priniesť celosvetový fenomén, plogging, k nám na Slovensko. Aj takéto netradičné aktivity môžu byť spôsobom, ako ľudí motivovať k ochrane životného prostredia.“

Dobrovoľníci počas piatkového ploggingu behali na troch miestach. V bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves, v lesoparku Borina v nitrianskej mestskej časti Klokočina a v okolí Trnavských rybníkov. Dohromady vyzbierali takmer pol tony odpadu. Najviac ho bolo v Bratislave (232 kg) a Nitre ( 211 kg). 

Podujatie nebolo iba o športovaní a zbieraní odpadu. Bežcov motivovala aj súťaživosť. Do cieľa bolo treba dobehnúť v čo najkratšom čase a s čo najväčším množstvom odpadu. Ten potom organizátori vyzbierali a odvážili. "Po odvážení vriec sme všetok vyzbieraný odpad vytriedili. Ak teda niekto pred začiatkom behu nevedel, ako správne triediť, teraz to už určite vie," dodala Katarína Kretter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako pripomenula, plogging vznikol približne v roku 2016 vo Švédsku. Názov je kombináciou anglického slova jogging, teda beh, a plocka upp, čo vo švédčine znamená zdvihnúť. Novú bežeckú disciplínu vymyslel švédsky environmentalista Erik Ahlström. Táto aktivita je vo svete trendom už niekoľko rokov. 

 

Pozriete si aj video z tejto akcie :https://www.youtube.com/watch?v=BZ8SRzg2dMA