27. 04. 2022
Článok

Oslava Dňa Zeme na Trojičnom námestí v Trnave

Oslava Dňa Zeme na Trojičnom námestí v Trnave

22. apríl každoročne patrí oslave našej planéty. Aj tento sme si pripomenuli Deň Zeme pestrým programom zameraným na environmentálne témy ako triedenie, recykláciu či zhodnocovanie odpadu. S mestom Trnava sme spoločne predstavili aj nový zelený projekt s názvom Komunálny materiálový kruh.

Projekt Komunálny materiálový kruh podporuje triedený zber odpadov z nápojových kartónov, tzv. tetrapakov, a vďaka nemu sa vytriedené tetrapaky ako ekologické výrobky vrátia do trnavských škôl v podobe toaletného papiera, utierok a hygienických vreckoviek. Z odpadu sa tak stáva užitočná surovina na výrobu papiera. Navyše, papier z tetrapakov sa vyrába bez pridania chemikálií a farbív.


Časť námestia sa premenilo na hraciu plochu s rôznymi aktivitami na zelenú nôtu. Deti sa naučili vyrobiť peňaženky z tetrapaku, pripravené boli rôzne tvorivé dielničky, pristavené bolo aj zberové auto. ENVI - PAK si pre deti pripravil zaujímavé vzdelávacie aktivity ako obrie pexeso, pri ktorom deti priraďovali obrie tabuľky s odpadom k správnym farebným kontajnerom na triedený odpad, ekologické človeče, pri ktorom každý hod kockou bol sprevádzaný otázkou o triedení odpadu a len správna odpoveď zaručila postup k cieľu a získanie odmeny pre víťaza. Veľmi obľúbenou aktivitou, aj pre tých najmenších, je triediaca magnetická tabulu s odpadovými magnetkami, či ekologické puzzle, z ktorých si deti mohli poskladať napríklad papierovú krabicu, sklenené fľaše, plastové nádoby, konzervy či nápojový kartón. Atrakciou bol aj prírodný a originálny nábytok z recyklovaného kartónu, ktorý poslúžil na krátky oddych.


Poobedný program oživil Braňo JOBUS svojou jedinečnou tvorbou. Ani daždivé a chladnejšie poobedné počasie nikoho neodradilo a  spoločne sme oslávili sviatok našej Zeme.

Účasť prekonala naše očakávania, už v doobedných hodinách sa na námestí vystriedalo vyše 800 triediaco-chtivých detí. Vzdelávacie materiály ako papierové pravítka, maľovanky, pexesá či fosforové náramky boli odmenou a pochvalou pre všetky deti, ktoré sa zapojili do aktivít a spolu s nami triedili odpad.