17. 04. 2019

Oslávme Deň Zeme dobrým skutkom

Oslávme Deň Zeme dobrým skutkom
V OZV ENVI - PAK aj tento rok oslavujeme Deň Zeme a radi by sme ho oslávili spolu s vami. Keďže má naša planéta 22. apríla sviatok a my vieme, že ten kto má sviatok, si zaslúži pozornosť a darček, rozhodli sme sa ju obdarovať a potešilo by nás, keby sa k nám pridalo čo najviac ľudí. Preto sme si pre všetkých pripravili výzvu s názvom: „A ty si čo urobil pre planétu?“.

A o čo vlastne ide? Celá táto výzva prebehne na našom Instagrame @envi_pak v týždni od 22. do 28. apríla 2019. V OZV ENVI - PAK by sme boli radi, keby sa do osláv Dňa Zeme zapojilo čo najviac ľudí, nech to má účinok. Poteší nás, ak sa zapojíte aj vy a vaši priatelia. A ako na to? Stačí, ak v priebehu týždňa zverejníte na svojom Instagrame fotografiu alebo príbeh v Instastories s krátkym videom o tom, čo ste pre planétu urobili. Počíta sa všetko. Šli ste do práce na bicykli? Alebo ste si kúpili, ušili, dostali novú látkovú tašku na nákupy, či vysadili strom, založili vlastné kompostovisko? Dajte nám o tom vedieť! Ku každej takejto fotografii alebo videu, ktoré zverejníte na svojom instagramovom profile,  nás iba označte @envi_pak a pridajte k svojmu počinu aj hashtagy #denzemesenvi_pak a #zachranujemezem.

A že nemáte Instagram? Nevadí. Pokojne sa zapojte aj na našom Facebooku Zelený bod. Pod zverejnený príspevok s výzvou pridajte svoju fotografiu, na ktorej pomáhate planéte.

Cieľom výzvy „A ty si čo urobil pre planétu?“ je ukázať, že nám na jedinom mieste pre život naozaj záleží. Zapojte aj svojich kamarátov, oplatí sa! OZV ENVI - PAK zo všetkých, ktorí sa na výzve zúčastnia, potom vyžrebuje piatich, ktorí okrem dobrého pocitu z toho, že urobili niečo prínosné pre planétu, dostanú od nás ako darček sklenenú fľašu na vodu, bambusový hrnček na kávu, plátennú tašku a triediace tašky na odpad. 

A prečo to vlastne robíme? Lebo chceme, aby sa tu žilo lepšie, zdravšie a hlavne čo najdlhšie. Inšpirovali sme sa študentmi zo Stanfordovej univerzity v Kalifornii, ktorí v roku 1970 po prvý raz zorganizovali Deň Zeme formou protestného happeningu. Koordinátorom podujatia bol Denis Allen Hayes. Zúčastnilo sa na ňom 20 miliónov Američanov.  Svetovým sa tento deň stal v roku 1990 a v súčasnosti patrí 22. apríl medzi najuznávanejšie a najpopulárnejšie podujatia na záchranu Zeme. Akcie pri príležitosti Svetového dňa Zeme na celom svete realizuje mimovládna organizácia Earth Day Network (EDN). Založili ju usporiadatelia prvého Dňa Zeme v roku 1970.