20. 10. 2017

OZV ENVI - PAK učila popradské deti a ich učiteľov správne triediť odpad

OZV ENVI - PAK učila popradské deti a ich učiteľov správne triediť odpad
Druhý októbrový týždeň sa v Poprade niesol v duchu triedenia odpadu. Mesto Poprad v spolupráci so spoločnosťou ENVI - PAK pripravilo pre občanov bohatý program.

Pre pedagógov základných a materských škôl a tiež pre environmentálnych koordinátorov sa 12. októbra 2017 na mestskom úrade v Poprade konala prednáška zameraná na správne triedenie odpadu, kde sa všetci zúčastnení dozvedeli podrobnosti o tom, ako správne triediť odpad, aby tieto užitočné informácie odovzdali svojim zverencom. Okrem prednášky dostali materiály (USB kľúče s prezentáciami, videami, školiacim manuálom, digitálnou hrou na triedenie a elektronickou verziou maľovanky, ale i edukačné kruhy, pexesá, pravítka, letáky, maľovanky s farbičkami a pracovné zošity), ktoré im vďaka OZV ENVI - PAK po celý školský rok budú pomáhať pri výučbe environmentálnej výchovy. „Školíme pedagógov, ktorí budú odovzdávať informácie deťom. Je to dôležité, lebo deti ich potom prenášajú na svojich rodičov, babku, dedka a takto sa vlastne učí celá rodina“, doplnila riaditeľka pre komunikáciu a marketing spoločnosti ENVI - PAK Silvia Nosálová.

Pre žiakov základných škôl v rovnakom čase prebiehal v obchodnom centre OC MAX zaujímavý program, pri ktorom sa hravou formou učili, čo patrí a čo naopak nepatrí do farebných kontajnerov. Na otvorenie programu prišiel primátor mesta Poprad Jozef Švagerko, ktorý deti uvítal a vysvetlil im, ako funguje triedený zber v meste.

Deti sa mohli zapojiť do rôznych súťaží a hier, napríklad zahrať si odpadové človeče vo forme kvízu, vyplniť dotazník ekologickej stopy a zistiť tak, či patria medzi ekobohov, ekosapiensov, ekolenivcov, alebo nebodaj ekovrahov. Podľa toho dostali aj prislúchajúce nálepky, letáky, darčeky a cukríky. Pri ďalšej aktivite si mohli posadať na koberec vyrobený z recyklovaných textílií a vypočuť si prednášku, ktorá bola praktickou ukážkou triedenia odpadu. Odborníci z OZV ENVI - PAK priamo pred nimi robili rozbor odpadovej nádoby s reálnymi vzorkami odpadu. Napriek tomu, že išlo o odpady, deťom sa to veľmi páčilo, pretože videli na vlastné oči, ako sa má triediť a samy si to aj vyskúšali. Okrem prichystaných farebných kontajnerov pre návštevníkov ENVI - PAK pripravil aj špeciálne upravené kontajnery, v ktorých boli ukážky toho, ako vznikajú recyklované produkty. Deti mali najväčšiu radosť, keď si mohli materiály ohmatať a pochytať svojimi malými prstíkmi.

Zábery z podujatia si môžete pozrieť na videu, ktoré pripravila Popradská televízia:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=6eu4tZGoF3Q

Triedenie odpadu v Poprade

Triedenie odpadu v Poprade

Triedenie odpadu v Poprade

Triedenie odpadu v Poprade