22. 07. 2020
Článok

OZV ENVI - PAK bol súčasťou podujatia EKO DEŇ v Považskej Bystrici

OZV ENVI - PAK bol súčasťou podujatia EKO DEŇ v Považskej Bystrici

Kultúrne leto v centre Považskej Bystrice prináša okrem zábavy aj nové vedomosti. Piatok 17.7.2020 patril obľúbenému podujatiu, ktoré bolo zamerané na osvetu v oblasti triedenia a recyklácie odpadu a ochrany životného prostredia. Návštevníkom všetkých vekových kategórií ponúkol ekologicky zameraný program plný odborných prednášok, súťaží a zábavy. V centre diania nechýbala ani organizácia zodpovednosti výrobcov OZV ENVI - PAK, ktorá šírila osvetu v triedení odpadu.

Veľkí aj malí návštevníci si vo veľkom stane OZV ENVI-PAK prišli na svoje. Pripravené boli nielen ukážky kontajnerov na triedený zber, ale aj ekologický kartónový nábytok, ktorý je vždy veľkou atrakciou. Novinkou bol vermikompostrér s malými pomocníkmi – kalifornskými dážďovkami. Tí najmenší sa mohli zahrať a prehĺbiť svoje poznatky v triedení na magnetickej tabuli s odpadovými magnetkami a poskladať ekologické puzzle. Tí väčší a náročnejší si mohli otestovať svoje vedomosti pri aktivite „ekologické človeče“. Každý hod kockou sme spestrili otázkou o triedení odpadu. Odmeny vo forme pravítok, pexies a maľovaniek potešili všetky deti. Nezabudli sme ani na dospelých. Mohli si zmerať svoju ekologickú stopu a zistiť ako chránia našu planétu, poprípade, ako ešte zodpovednejšie pristupovať k životnému prostrediu. Počas podujatia nás v stánku sprevádzal aj Matej Zámečník, ktorý je autorom krásnych knižiek pre deti, ako inak, s ekologickou tematikou.


Celodenný program vo forme diskusií a prednášok s témami „POZASTAV SA, ZERO WASTE domácnosť, či ŽIJEME SI PLANÉTU“, ale aj zábavnými aktivitami zakončil hudobný koncert skupiny ACAPEOPLE. Okrem hlavného programu si na svoje prišli najmä deti. Nechýbali tvorivé dielne, hravé triedenie, kreslenie s kriedami, ale aj aktivity Vlastivedného múzea. Zaujímavé však boli aj sprievodné aktivity ako zber starých bateriek, zubných kefiek, starých kníh, žiaroviek, či výmena oblečenia – takzvaný SWAP. Prezentačné a predajné stánky boli v ekologickom duchu. Podujatím všetkých sprevádzal a zabával moderátor Michal Sabo. Tešíme sa rastúcemu záujmu o triedenie odpadu. Podujatiu napokon prialo aj počasie, a tak sme si spoločne užili príjemný deň.