08. 07. 2020
Článok

OZV ENVI - PAK vzdelával na malom Festivale kumštu, remesla a zábavy

OZV ENVI - PAK vzdelával na malom Festivale kumštu, remesla a zábavy

Areál banskoštiavnického Starého zámku aj tento rok nakoniec ožil. V sobotu 4 júla 2020 si malí aj veľkí návštevníci užili už 23. ročník Festivalu kumštu, remesla a zábavy s bohatým programom. Pri vstupnej bráne Starého zámku vítala všetkých návštevníkov organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK, ktorá každoročne šíri osvetu v triedení odpadkov.

Aj tento rok sme prispeli svojím dielom a pripravili sme obľúbené ekologické aktivity pre deti - puzzle a magnetickú tabuľu s odpadovými magnetkami. Deti podľa predlôh skladali plastovú a sklenenú fľašu, papierovú krabicu či kovovú plechovku alebo správne vytriedili magnetky. Nechýbali odmeny pre najmenších ako papierové pravítka a pexesá, maľovanky alebo fosforové náramky. A rodičia si zatiaľ mohli zmerať svoju ekostopu a zistiť ako chránia či zaťažujú životné prostredie. Nechýbali diskusie  o najčastejších chybách v triedení, o tom, ako nakladať s jednotlivými druhmi odpadov a ako minimalizovať odpad.


Organizátori festivalu každý rok zavádzajú viac ekologických krokov a to sa odrazilo aj pri stánkoch s občerstvením, ako inak s biologicky rozložiteľnými riadmi, príbormi a pohármi. Triedenie odpadov bolo tiež samozrejmosťou, nechýbali farebné kontajnery na plasty, papier, sklo, kovy aj biologicky rozložiteľný odpad a to s podrobným návodom „čo kam patrí“ pre všetkých, ktorí si neboli úplne istí v triedení.


Celý program festivalu bol veľmi pestrý a zaujímavý, hlavne pre tých najmenších. Divadlo pre deti, drevený kolotoč, sokoliari so Strednou odbornou školou lesníckou v Banskej Štiavnici, žonglér a jeho cirkusová škola, ale aj tvorivé dielne, hrnčiari, drotári, košikári, remeselnícke trhy či prehliadka expozície Starého zámku preniesla všetkých do čias dávno minulých a navodila dobrú náladu.

Spoločnými silami sa nám podarilo vyčariť neopísateľnú atmosféru a milo nás prekvapil rastúci záujem návštevníkov o triedenie odpadov a ochranu životného prostredia. Tešíme sa na ďalšie festivalové stretnutie.