20. 05. 2019
Článok

Veľká odpadová talk show ENVI-PAK sa niesla v znamení inšpirácie

Veľká odpadová talk show ENVI-PAK sa niesla v znamení inšpirácie

Premiérová zábavno-vzdelávacia talk show o triedení, zero waste a udržateľnosti v praxi The Big Waste Talk, ktorú vo štvrtok (16. mája 2019) podvečer v Satori Stage v Bratislave usporiadal ENVI - PAK, ukázala, že ľuďom na životnom prostredí naozaj záleží. Podnetné témy a zaujímavé tipy, ako sa zorientovať v triedení a produkovať menej odpadov, prilákali množstvo divákov.

Situácia na Slovensku

Posledné štatistiky hovoria o tom, že na Slovensku vyprodukuje jeden človek za rok takmer 400 kíl odpadu. Spolu je to viac než neuveriteľné 2 milióny ton. Z celkového odpadu však vytriedime iba necelú tretinu (29,3 %). Hľadanie odpovedí na to, prečo to tak je a ako môžeme pomôcť znížiť celkové množstvo odpadu, ktorý končí na skládke, boli súčasťou štvrtkovej večernej diskusie.

Prišli zaujímaví hostia

ENVI - PAK si pozval do diskusie relevantných odborníkov na problematiku odpadového hospodárstva, aby práve oni na neformálnej pôde sprostredkovali svoje skúsenosti, tipy a nápady všetkým, ktorí sa zaujímajú o tému udržateľnosti. Diskutovať prišli Joachim Quoden z medzinárodnej organizácie zastrešujúcej organizácie zodpovednosti výrobcov EXPRA, Katarína Kretter z OZV ENVI - PAK, Ivana Maleš z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky (INCIEN), Martina Hlisnikovská z IKEA, Roman Vozárik z Heinekenu a Barbara Jagušák Heribanová, ktorá sa venuje témam udržateľnosti módy a slow fashion. Podujatie Big Waste Talk moderoval Michal Sabo.


Všetci, ktorí sa prišli inšpirovať, ako netvoriť odpad či správne triediť, si tak vypočuli postrehy a názory odborníkov na témy: „Triedime viac a lepšie. Stačí nám to?“ „V Európe sme v triedení stále na chvoste – prečo je to tak, a kto nám môže byť vzorom?“ Ale taktiež odznelo aj to, či je vôbec možný život bez odpadov a ako sme pripravení na koniec jednorazových plastov.

Ani návštevníci sa nenudili

Súčasťou večera boli aj rôzne súťaže pre ľudí v hľadisku, v ktorých si mohli preveriť svoje schopnosti správne triediť a naučiť sa tiež niečo nové. „Kvíz o tom, čo kde patrí, iste v mnohých vyviedol zo zaužívaných omylov, lebo hoci my Slováci tvrdíme, že triedime, čo je naozaj pekné, žiaľ, nie všetci to robíme dobre a na skládkach končí stále viac ako 61 % odpadu,“ uviedla Katarína Kretter z OZV ENVI - PAK. Dôkazom, že diskusia bola naozaj veľmi podnetná, bolo aj množstvo zvedavých otázok smerujúcich na spíkrov nielen počas talk show, ale aj po jej skončení. „Vidieť veľký posun v tom, na čo sa ľudia pýtajú. Kým pred desiatimi rokmi to boli úplné základy triedenia, dnes už sú to takmer odborné otázky, za ktorými vidieť záujem o tému udržateľnosti aj to, že ľudia chcú triediť viac a lepšie,“ dodala Katarína Kretter, na ktorú mierila väčšina otázok.


Foto: Radovan Kazda, Odpady portál