23. 03. 2023
Ako triediť

Viete, ako správne triediť obaly od čipsov? Takmer všetky obaly zo zemiakových lupienkov patria do zberných nádob na plasty

Viete, ako správne triediť obaly od čipsov? Takmer všetky obaly zo zemiakových lupienkov patria do zberných nádob na plasty

Sú považované za nepriateľa zdravého stravovania a štíhlej línie, občas im však nevieme odolať. Obľúbené zemiakové lupienky, na ktorých si radi pochutnajú aj mnohí Slováci či Slovenky, majú dnes svoj sviatok – 14. marec je považovaný za Medzinárodný deň čipsov. A hoci väčšina obalov, do ktorých sa čipsy balia, sú z plastov, stále ich nevieme správne triediť. Z prieskumu OZV ENVI - PAK vyplýva, že plastové obaly zo slaných pochutín triedi len necelá polovica ľudí (47 %).

Za vznik čipsov vďačíme nespokojnému zákazníkovi v reštaurácii

Traduje sa, že zemiakové čipsy vznikli v polovici 19. storočia v americkom štáte New York zhodou okolností ako pomsta nespokojnému zákazníkov v reštaurácii. Kuchár zemiaky nakrájal na veľmi tenké plátky, osmažil na oleji a naschvál presolil. Postupne sa čipsy rozšírili po celých Spojených štátoch a začiatkom 20. storočia expandovali do celého sveta. Prvé príchute – syr a cibuľa prišli na trh v roku 1954.

Najviac čipsov na osobu – až 3 kg ročne zjedia Briti. Okrem klasických príchutí, ktoré poznáme aj u nás, majú radi aj netradičnejšie príchute, ako napríklad homár, pesto, čierne korenie či ocot. Na Slovensku síce nedosahujeme spotrebu Veľkej Británie, ale aj u nás konzumácia čipsov každým rokom narastá. Podľa dostupných údajov sa odhaduje, že priemerne za rok skonzumuje každý jeden z nás približne 1 kg zemiakových lupienkov. Najobľúbenejšia príchuť je klasická solená, obľúbené sú aj paprikové a slaninkové príchute.

Väčšina obalov z čipsov patrí do koša na plasty

Aj napriek tomu, že väčšina čipsov sa balí do plastových obalov, stále ich nevieme správne triediť. Dáta z prieskumu, ktorý uskutočnila OZV ENVI - PAK v minulom roku, ukazujú, že plastové obaly zo slaných pochutín triedi necelá polovica ľudí – len 47 %.


A ako teda správne triediť obaly od zemiakových lupienkov? Najčastejšie sa čipsy balia do vrecúšok, ktoré patria už do spomínaných zberných nádob na plasty. Niektoré sa balia do tuby, ktorá pozostáva z viacerých druhov obalov – samotnú tubu treba potom vytriediť ako nápojové kartóny, vrchnáčik býva z plastu.


O tom, v ktorom koši nakoniec obaly od zemiakových lupienkov skončia, rozhoduje samotný spotrebiteľ. Preto je dôležité, aby bola verejnosť dobre informovaná o správnom triedení. „V prvom rade by sme si mali všímať označenia a symboly na samotných obaloch, ktoré nás informujú o tom, z akého materiálu je obal vyrobený. Uvedomujeme si však, že nie všetci týmto symbolom rozumejú. Preto sa nám osvedčilo ukazovať na konkrétnych príkladoch, ako obaly – napríklad aj od obľúbených čipsov správne triediť. Ľudia si to potom lepšie zapamätajú,“ vysvetľuje Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK.


A prečo sa javia obaly z čipsov „poloprázdne“? Je to preto, že v obaloch sa nachádza dusík, ktorý sa stará o ochrannú atmosféru, a ktorý chráni čipsy pred oxidáciou, a tak ostávajú dlho čerstvé, chrumkavé a v požadovanej kvalite.

Ako správne vytriediť vybrané obaly od čipsov?