23. 06. 2020
Článok

Víťazkou výzvy „Adoptuj si prírodu“ je Nela Stanková

Víťazkou výzvy „Adoptuj si prírodu“ je Nela Stanková

My všetci sme reportéri. Takto znel názov projektu Mladých reportérov pre životné prostredie, s ktorými už dlhodobo spolupracuje OZV ENVI - PAK. Mladí reportéri posledné mesiace prinášali stále nové a nové výzvy, aby ľudí upozorňovali na to, že príroda by nemala byť nikomu ľahostajná. Na Deň životného prostredia pripravili mladí reportéri a ENVI - PAK spoločnú výzvu „Adoptuj si prírodu“, ktorá už pozná svojho víťaza. Porotu najviac zaujala Nela Stanková. Práve ona môže byť inšpiráciou a pozitívnym príkladom pre všetkých.

Na životnom prostredí záleží aj v čase pandémie. Presne takto sa k tomu postavili všetci, ktorým nie je príroda ľahostajná. Hoci COVID-19 na niekoľko týždňov zatvoril školy a mnohé zariadenia, nezabránil tomu, aby si mladí reportéri s rúškami na ústach aj naďalej pozorne všímali svoje okolie a priniesli tak množstvo súťažných príspevkov v jednotlivých výzvach projektu My všetci sme reportéri. Vo finálnej výzve „Adoptuj si prírodu“, ktorá vznikla spoločne s projektom Vezmi si ma, ktorého iniciátorom je OZV ENVI - PAK, upozorňovali aj na to, aké dôležité je mať svoje okolie, svoj kúsok prírody v hľadáčiku dlhodobo. Nech nejde len o jednorazovú záležitosť. 

Poznáme víťazku

Do finálovej výzvy sa zapojilo množstvo reportérov - nadšencov krásnej prírody. „Sme radi, že ľudia prijali našu výzvu a neváhali si adoptovať svoj kúsok. Prišli naozaj veľmi inšpiratívne fotografie z miest, ktoré si reportéri vzali pod svoju ochranu a rozhodli sa svojou troškou prispieť k tomu, aby tam bolo čistejšie a krajšie,“ uviedla Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie a marketingu spoločnosti ENVI - PAK. Víťazkou tejto výzvy sa stala Nela Stanková z Majcichova, ktorá sa postarala o miesto za ich záhradou a záhradami susedov. „Príspevok Nely nás zaujal najmä tým, že nejde o jednorazové čistenie, ale súťažiaca sa spolu s maminou rozhodli nielen vyčistiť vybrané miesto, ale aj pravidelne dozerať na to, aby nedochádzalo k jeho opätovnému znečisťovaniu a zapratávaniu čiernymi skládkami,“ dodala Kretter. Pre víťazku má ENVI - PAK pripravené zaujímavé ceny, ktoré ju povzbudia do ďalšej práce.



(Miesto za záhradami je už čisté. Foto: Nela Stanková)


Úspechy aj v zahraničí

Program Mladí reportéri pre životné prostredie (Young Reporters for the Environment, YRE) je vzdelávací program medzinárodnej Nadácie pre environmentálne vzdelávanie (Foundation for Environmental education - FEE). Je určený mladým ľuďom vo veku 11 - 25 rokov. Slovensko je do programu zapojené od roku 2009 a už od prvých rokov dosahuje v programe mimoriadne výsledky. V súťaži mladých reportérov z krajín zapojených do programu slovenskí reportéri pravidelne získavajú tie najvyššie ocenenia, v roku 2019 získali päť prvých a jedno druhé miesto v konkurencii 40 krajín z celého sveta. „V ENVI - PAK sme naozaj radi, že môžeme byť už niekoľko rokov súčasťou tohto projektu a podporovať mladú generáciu reportérov, ktorým sú príroda a životné prostredie veľmi blízke,“ uzavrela Kretter.