21. 02. 2022

Vybrali sme víťazné projekty ďalšieho ročníka Lifbee Academy

Vybrali sme víťazné projekty ďalšieho ročníka Lifbee Academy
Mladí inovátori chcú preraziť s nápadom alternatívy kože a rozložiteľných rúšok. Po osemmesačnom úsilí prebehlo finále 2. ročníka biotechnologickej akadémie Lifbee Academy.

pozudzovanie projektov Enviro LabuV kategórii environmentálnej udržateľnosti vyhral tím, ktorý prišiel s prototypom vlastnej verzie kože z hubových mycélií, ktorý súčasnú konkurenciu prekonáva hneď na niekoľkých frontoch. V kategórii medicínske technológie vyhral tím s riešením revolučných biodegradovateľných FFP2 respirátorov. Tímy svoje technológie neprezradili, zvažujú podanie patentovej prihlášky.

 

Lifbee je platforma koncentrujúca mladé talenty, ktoré chcú podnikať v biotechnológiách. Spája inovátorov, priemyselné spoločnosti, organizácie a univerzitných partnerov do zmysluplných prepojení vyvíjaním aktivít na podporu inovačného ekosystému. Srdcom celej platformy je intenzívny program Lifbee Academy, vďaka ktorému vzniká množstvo biznis príležitostí. Vyvrcholením programu sú finálové prezentácie tímov, ktoré vznikli priamo počas aktuálneho ročníka akadémie. Sedem tímov súťažilo v rámci dvoch kategórií, Enviro Labu a MedTech Labu. “Biotechnológie nám ponúkajú stále viac riešení na kľúčové problémy, ktoré nás obklopujú, akými sú klimatická kríza a globálne zdravie,” povedala spoluzakladateľka programu Lifbee Academy, Simona Veselá.

Svoje skúsenosti prišiel na slávnostné finále zdieľať aj Robert Mistrík, zakladateľ technologickej spoločnosti HighChem. Vo svojom príhovore porozprával svoj podnikateľský a vedecký príbeh a inšpiroval k tomu, aby sa mladí inovátori nevzdávali a nasledovali svoje sny. 

 

zWOOLni – Cruelty-free alternatíva kože, ktorá oživuje starú tradíciu

Víťaznému tímu zWOOLni, ktorý vyhral v téme ”Dosahovanie cirkulárnej ekonomiky v textilnom priemysle”, sa podarilo objaviť nový materiál. Ovčia vlna, ktorá má na našom území viac ako storočnú tradíciu, dnes končí ako odpad na skládkach a v spaľovniach. Tím vo svojom hubovom laboratóriu našiel spôsob, ako tento materiál oživiť a pridať mu vysokú pridanú hodnotu v podobe premeny na alternatívu kože. Tá má oproti ostatným udržateľným alternatívam jednu nenahraditeľnú výhodu. Sú ňou vynikajúce termoizolačné vlastnosti.

 

Nie je ľahké spojiť FFP2 štandard s biodegradovateľnosťou. Tím Comfy našiel odpoveď.

Tím Comfy, ktorý vyhral v téme ”Prevencia globálnych pandémií”, vymyslel koncept technológie biodegradovateľných FFP2 rúšok založený na spojení dvoch biotechnologických materiálov. Oproti klasickým rúškam sú priedušnejšie vďaka špeciálnej vnútornej vrstve a zároveň viacnásobne použiteľné. Spojili tým komfort s udržateľnosťou. 

 

Katarína Kretter z OZV ENVI - PAK, členka poroty, hodnotí víťazné projekty s nadšením: „V oboch kategóriách vyhrali eko-inovácie. Tím zWOOLni s náhradou kože rieši viacero ekologických problémov – od využitia odpadu, ktorým je ovčia vlna, až po redukciu metánu, ktorý je dôsledkom chovu hovädzieho dobytka. Posledné roky poznačené pandémiou, vyžadujúcou používanie ochranných prostriedkov, sú významné aj dopadom na životné prostredie. Nedávne štúdie odhadujú, že každý mesiac celosvetovo používame neuveriteľných 129 miliárd rúšok – čo sú 3 milióny kusov za minútu, ktoré končia ako odpad. Tím Comfy so svojimi prelomovými biodegradovateľnými rúškami prináša významnú redukciu v tvorbe odpadu, ktorý končí na skládkach, v spaľovniach a v tom najhoršom prípade ako voľne pohodený odpad v prírode.“

Na záver ešte spoločná fotografia podporovateľov, poroty, inovátorských tímov, mentorov a zástupcov Lifbee Academy:

spoločná foto účastníkov slávnostného vyhodnotenia Lifbee Academy

(Autori fotografií: titulná foto a foto 1 a 4 v texte - Samuel Sedliak; foto 2 - Lukáš Radošovský; foto 3 - Matej Vach).