07. 06. 2021
Článok

Vyhadzujeme priveľa potravín

Vyhadzujeme priveľa potravín

Svetový deň bezpečnosti potravín (7. jún) každoročne upriamuje pozornosť na riziká, ktoré môžu potraviny predstavovať pri nesprávnom zaobchádzaní. Môžu byť potenciálnym ohrozením pre bezpečie a zdravie ľudí, ale aj pre planétu. Na témy potravinovej zodpovednosti upozorňuje aj OZV ENVI – PAK, ktorá poukazuje najmä na problém plytvania potravinami. Práve plytvanie v konečnom dôsledku významným spôsobom negatívne ovplyvňuje naše životné prostredie.

Na Slovensku ročne vyhodíme až 860 tisíc ton potravín, čo je približne 163 kg na obyvateľa. Až 50 % potravinového odpadu pochádza z domácností, pričom 9 % domácností vyhadzuje odpad denne, najmä chlieb, pekárenské výrobky, ovocie, zeleninu a varené jedlo. Slovensko sa pritom zaviazalo, že do roku 2030 zníži potravinový odpad na polovicu.


Ako vyťažiť maximum

Keďže viac ako polovicu celkového potravinového odpadu produkujú domácnosti, je dôležité začať na individuálnej úrovni. OZV ENVI - PAK preto prichádza s tipmi od šéfkuchára modernej street-foodovej značky Bao Brothers Michala Konráda. Princíp maximálneho vyťaženia zo suroviny nie je podľa neho žiadnou novinkou a v angličtine sa označuje výrazom „nose to tail“. „Keď kuchárovi v minulosti prišla do kuchyne ryba, vyfiletoval ju a použil z nej tak 40 percent, zvyšok šiel do odpadu. Dnes sa uvažuje inak. Kosti sa dajú použiť do vývaru a šupiny s kožou napríklad na čipsy. Využiť sa dajú aj ďalšie časti, vždy to závisí od typu ryby,“ vysvetľuje.

V rámci špeciálnej prezentácie pre OZV ENVI – PAK sa rozhodol pripraviť svoj recept „Ryba v sieti“, v ktorom kombinuje morského vlka spolu s maslovou dashi redukciou, jarnou cibuľkou a zemiakovým čipsom. „Ukážeme si tiež, ako sa dajú spracovať rôzne suroviny, aj tie, ktoré by sme za iných okolností vyhodili do koša – vňať z mrkvy či petržlenu oceníte pri príprave domáceho pesta, užitočný je aj suchý chlieb a podobne,“ dodáva Michal Konrád.


Ďalšie tipy a triky do domácej kuchyne

Prezreté ovocie môžete využiť na prípravu chutných koláčov alebo raňajkových smoothie nápojov. Staré sladké či slané pečivo je vhodné nielen do strúhanky, rovnako dobre poslúži aj v žemľovke či v polievke v podobe krutónov. Špeciálnu kategóriu tvoria šupky, ktoré sa dajú vyvariť a zintenzívniť tak chuť výsledného jedla.


Aj obaly potravín majú svoje opodstatnenie

Čoraz diskutovanejšou témou sú potravinové obaly, ktoré síce produkujú odpad, no na strane druhej plnia dôležitú ochrannú a hygienickú funkciu. „Zabalený výrobok vydrží dlhšie čerstvý, napríklad šalátová uhorka s ochrannou fóliou zostane čerstvá až 14 dní, bez nej by vydržala iba tri dni. Obal chráni potravinu nielen počas prepravy, ale aj počas jej vystavenia v regáli. Ľudia si v predajni tovar vyberajú, chytajú do rúk a prekladajú. Životnosť nebalených produktov by sa týmto výrazne obmedzila,“ približuje význam obalov riaditeľka pre komunikáciu a marketing OZV ENVI - PAK Katarína Kretter. Obaly v konečnom dôsledku pomáhajú znížiť podiel potravinového odpadu o 20 percent.


Kam s biologicky rozložiteľným komunálnym odpadom?

Istému objemu odpadu sa vo výsledku samozrejme vyhnúť nedá, keď už však vznikne, nemusí hneď skončiť v kontajneri. Ideálnym riešením je kompostovanie, keď sa biologický odpad pomocou prirodzeného rozkladu premieňa na organické hnojivo vhodné napríklad pre pestovanie rastlín. Na trhu je dnes k dispozícii viacero druhov domácich kompostérov, no populárne sú aj komunitné kompostoviská, ktoré využívajú obyvatelia celého bytového domu, bloku či sídliska. Povinnosť zabezpečiť triedenie kuchynského odpadu a bioodpadu majú od 1. januára 2021 aj mestá a obce, ktoré si dovtedy mohli uplatňovať viaceré výnimky. Takýto druh odpadu donedávna tvoril takmer polovicu zmesového komunálneho odpadu.


Podľa údajov z Eurostatu sú na tom podobne aj ostatné krajiny Európskej únie, kde je organického pôvodu až 50 % zmesového komunálneho odpadu. Zavedenie triedeného zberu biologického odpadu vo všetkých členských štátoch EÚ je preto jeden z  cieľov EÚ.



Ďalšie tipy a triky ako neplytvať

Pri nakupovaní dodržiavať základné pravidlá – nakupovať len to, čo potrebujeme, napísať si zoznam vopred, nenakupovať hladný, nerobiť si veľké zásoby.

Skladovať potraviny podľa odporúčaní na obale. Využiť vákuované, ktoré predlžujú čerstvosť potravín, mraziť ich alebo sušiť, tepelne upravovať, konzervovať soľou cukrom, varom.