19. 04. 2018

Prvý Rebríček Slovenských Miest a Obcí v Triedení odpadu

Prvý Rebríček Slovenských Miest a Obcí v Triedení odpadu
Do portfólia spoločnosti ENVI - PAK patrilo v roku 2017 viac ako 50 % miest a obcí na Slovensku. Prvýkrát vznikol rebríček sídiel podľa toho, ako úspešné sú v triedení odpadu. Na prvom mieste v kategórii nad 5 000 obyvateľov skončili Dubnica nad Váhom a Nemšová. Na prvom mieste v kategórii menej ako 5 000 obyvateľov sa umiestnila obec Demänovská dolina.

Rebríček miest a obcí vznikol kombináciou dvoch faktorov kľúčových pri zbere a separovaní odpadov. Sú to efektivita a vyťažiteľnosť. „Parameter efektivity nám ukazuje, ako účinne je využitá inštalovaná infraštruktúra. Udáva, koľko gramov v daných komoditách sa vyzbiera v jednom litri. Pod litrami si môžeme predstaviť objemy zberných nádob a vriec, ktoré dodávame do domácností. Takže čím viac gramov odpadu je v týchto objemoch správne zatriedených, tým je systém lepší,“ vysvetľuje Roman Vandák, riaditeľ komoditného oddelenia ENVI - PAK. Zároveň dodáva, že nie je dôležité len to, aby bol v konkrétnom druhu nádoby ten správny odpad. Ide aj o to, aby tam bol uskladnený správne, teda aby zaberal čo najmenej miesta – plastové fľaše pokrčené, kartónové krabice rozrezané.

Druhým kritériom je vyťažiteľnosť. Čím viac kíl na obyvateľa obec ročne vyzbiera, tým je úspešnejšia. „Čím je miera vyťažiteľnosti vyššia, tým menej odpadov z obce končí na skládkach a obec šetrí náklady na zber komunálneho odpadu. Úspešné obce navyše primerane využívajú infraštruktúru, ktorá je pre ne k dispozícii,“ dodáva Roman Vandák.

Umiestnenie v rebríčku je kombináciou bodov za oba faktory. Práve tie sú totiž najdôležitejšie aj z hľadiska obcí.

Priemerná vyťažiteľnosť na Slovensku je približne 30 kilogramov na obyvateľa ročne. Presné údaje o jednotlivých obciach a mestách nájdete na TEJTO STRÁNKE.

 

Pre viac informácií o triedení odpadu v obciach sa môžete obrátiť na OZV ENVI - PAK, a.s.